IDC IZVJEŠTAVA

Domaće tržište IT sigurnosti lani vrijedilo 13 milijuna dolara

12.05.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Tržište softvera za sigurnost IT sustava lani je u Hrvatskoj doseglo ukupnu vrijednost od 13 milijuna dolara. To pokazuje da i domaće tvrtke vode računa o sigurnosti IT sustava, rečeno je na današnjoj konferenciji IDC IT Security and Datacenters Transformation Roadshow, u organizaciji analitičke kuće IDC. Naglasak konferencije, koja je okupila dvjestotinjak sudionika, bio je na poslovnim modelima informacijske sigurnosti, optimizaciji sigurnosne arhitekture i sigurnosti u virtualnoj okolini, sprječavanju gubitaka podataka te sigurnosti u računalnom oblaku

'Sigurnosne prijetnje nikada neće nestati. Sprječavanje „curenja“ podataka i njihov gubitak sve je složenije budući da tvrtke mijenjaju način na koji posluju i komuniciraju. Stoga je od izuzetne važnosti zaštititi IT sustave od planirane i neplanirane nedostupnosti, uspostaviti ravnotežu između troškova i rizika, te odabrati dobavljača koji nudi kvalitetna rješenja i dokazanu stručnost. Jer informacije su najvažniji alat koji tvrtke posjeduju' - rekao je Ivan Juras, analitičar za softver, IDC Adriatics.

Prema posljednjim podacima IDC-a, vrijednost isporuka eksternog prostora za pohranu podataka na hrvatskom tržištu narasla je na 26,03 milijuna dolara, što je snažan rast od 41 posto u odnosu na 2009. godinu. Već spomenuta vrijednost tržišta sigurnosnog softvera od 13 milijuna dolara, predstavlja porast od 8,9 posto u odnosu na godinu prije. Pritom su tzv. 'Secure content and threat management aplikacije' zadržale visok udio od 75,6 posto sveukupnog tržišta sigurnosnog softvera. Vrijednost izdataka za softver za pohranu na domaćem tržištu bilježi manji pad, te je u 2010. godini iznosila 5,84 milijuna, što je 5,8 posto manje u odnosu na 2009. godinu.

Na ovogodišnjoj konferenciji rješenja su predstavili IDC-jevi partneri, Vision Solutions, Trend Micro, Hitachi Data Systems i Computech, Kasperski Lab, PrinTec, APC i King-ICT te Microsoft i IBM, dok je sadržajni partner konferencije bila tvrtka ISACA. Zanimanje sudionika izazvale su i teme sigurnosti računalnih sustava i transformacija u model „sve kao usluga“ (Everything-as-a-Service), kao i podatkovni centri, privatni računalni oblak i društvene mreže, s naglaskom na mogućnosti, prijetnje i rizike pri implementaciji i korištenju istih.

'Tvrtke grade sigurnost na tri „stupa“ – povjerljivosti, integritetu i dostupnosti. No nedostaje četvrti „stup“, a to je pouzdanost. Potrebno je stvoriti pouzdanu arhitekturu, kako bi korisnici bili sigurni, osobito u vremenu u kojem se svijet okreće prema EaaS modelu. Stoga smatram da će se poslovni svijet promijeniti iz modela nadzora rizika u tehnološkom smislu, u model upravljanja rizicima poslovanja. U protivnom smo osuđeni na propast' – zaključio je Ramsés Gallego, stručnjak za sigurnost informacijskih sustava tvrtke ISACA.

Više informacija o ovogodišnjem IDC IT Security and Datacenters Transformation Roadshowu može se naći na stranicama www.idc-adriatics.com/?showproduct=39018