PROIZVOĐAČI KAO OPERATERI

Dolaze nam SIM kartice koje nisu vezane ni uz jedan telekom

19.03.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Tehnički nije nemoguće imati SIM karticu koju se po potrebi može programirati za registraciju na bilo kojoj mreži. S druge strane, pravno gledano to i nije najmudrija ideja, ali su Nizozemci na dobrom putu. Nizozemski regulatori su ovaj tjedan otvorili mogućnost da bilo koja kompanija izdaje vlastite SIM kartice bez potrebe za vezanjem na bilo kojeg pojedinog operatera

Kompanije poput Applea, Samsunga ili čak onih koji se izravno ne bave proizvodnjom mobilnih uređaja sada će moći izdati vlastite kartice koje će se 'udomaćiti' u bilo kojem dijelu svijeta. Za očekivati je kako će se neki telekomi pobuniti protiv ovakvog rješenja, ali će mobilna industrija u cjelini biti na dobitku - baš kao i potrošači.


Europski analitičar i ekonomist Rudolf van der Berg je prije nekog vremena za Gigaom opisao danu situaciju. Posebna prilika ovdje će se pokazati proizvođačima automobila, koji sve više integriraju 3G/4G rješenja za infotainment sustave. Mogućnost povezivanja na bilo kojeg operatera ne znači samo slobodu, već i spajanje na mreže koje su manje opterećenje, boljeg signala i dr. za vrijeme vožnje.

Van der Berg ipak zaključuje da je, usprkos rješenju u Nizozemskoj, stvarnost drugačija - iz jednostavnog razloga što je takva 'slobodna' SIM kartica i dalje ilegalna u mnogim zemljama. Časni izuzetak je za sada tek Nizozemska.