FASCINANTNA TEHNOLOGIJA

Dokumentarci o internetu i cyberkulturi koje treba pogledati

29.11.2014 u 08:01

Bionic
Reading

Iako su u ovom trenutku trend filmovi kojima se oživljavaju trenuci iz života računalnih i tehnoloških genija (Alan Turing, Steve Jobs), lako je zaboraviti da postoje pravi dokumentarci vezani uz temu tehnologija, mladih kompanija i cyberkulture

Tim Brookes je za MakeUseOf.com prikupio dio tog materijala, redom dostupnog na stranicama YouTubea. Bilo da je riječ o tehnologijama, razvoju računala ili nečem trećem (a opet vezanom) - materijala za gledanje i slušanje je pregršt.

Za one koji se pitaju kakva je atmosfera vladala u trenucima prije nego je internet postao ovo što je danas. Uživajte u trijumfima tzv. offline revolucije, u kojoj su sudjelovali Gates, Jobs i mnoga druga lica. Trumph of the Nerds je dokumentarac iz 1996. godine:


Zašto je open-source pokret drugačiji od onoga što su započeli Apple i Microsoft pokušat će objasniti dokumentarac Revolution OS iz 2001. godine. U njemu su intervjuirana neka od najbitnijih lica svijeta otvorenog koda, Linus Torvalds, Eric Raymond i Richard Stallman:

Mlade kompanije kao takve nisu posebna novost, postojale su oduvijek. Međutim, u novom mileniju stvari su se pod obećavajućim svojstvima mreže svih mreža ipak promijenile. Šanse su se povećale, kao i mogućnost ostvarivanja značajnih prihoda, no jednak rizik je postojao i od potpune propasti. Startup kompanijama se bavi dokumentarac E-Dreams iz 2001. godine:

Jedan od novijih dokumentarnih naslova vezan uz mlade kompanije je Something Ventured, iz 2011. godine. U njemu je moguće vidjeti neke od najbitnijih, najinovativnijih i najutjecajnijih kompanija novog, informacijskog doba:

Podjela datoteka s drugima je praktički od začetaka interneta bila kontroverzna tema. S jedne strane postoji publika koja smatra da je pristup informacijama nužno besplatan i da je te iste informacije potrebno slobodno dijeliti s drugima, dok s druge strane vlada moćna industrija autorskih prava. Neki od filmova su ipak bili istinski besplatni pod Creative Commons licencom, a posebno vrijedi izdvojiti TPB AFK iz 2014. godine, o kojem je na Gadgeteriji već bilo riječi.

I hakeri su ljudi. Barem tako govori dokumentarac iz 2008. godine, kojeg su napravili baš hakeri. Želja za ispravljanjem brojnih stereotipa o ovim računalnim ekspertima dovela je do snimanja dokumentarca Hackers Are People Too iz 2008. godine:

Više naslova je moguće pronaći na izvornom linku, a svakako s drugima podijelite ako ste naišli na još kakav vezan naslov.