MAPA SVEMIRA

Do nas je stigla najljepša i najdetaljnija karta Mliječnog puta

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 28.04.2018 08:21
  • Objavljeno 28.04.2018 u 08:21
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

Letjelica Gaia iz Europske svemirske agencije znanstvenicima je izbacila najveću količinu snimljenih podataka do danas. Nove informacije o svemiru pomogle su im da točno odrede poziciju i svjetlinu preko 1.7 milijuna zvijezda - čime su stvorili najveću i najbogatiju zvjezdanu mapu Mliječnog puta do danas

Europska svemirska agencija ESA upravo je objavila najbogatiju i najopširniju mapu Mliječnog puta i obližnjih zvijezda. Mapa je zasnovana na najnovijim podacima ESA-ine misija Gaia koja je pokrenuta s ciljem stvaranja najveće i najpreciznije mape naše galaktike, izvještava Business Insider.

Rezultati su, kao što ste i pretpostavili, spektakularni.

  • +15
  • +12

Prekrasne slike svemira

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

Sve je puno zvijezda

Najnoviji paket podataka znanstvenicima je pomogao odrediti smještaj 1.7 milijardi zvijezda. Bilježenjem njihove lokacije, svjetline i drugih detalja, Gaia je pomogla otkriti gdje naš sunčev sustav spada u odnosu na sve ostale. 'Gaia će unaprijediti naše razumijevanje svemira na svim kozmičkim razinama' rekao je Timo Prusti, znanstvenik koji radi na projektu Gaia u sklopu ESA. 'Čak i najbliže susjedstvo našeg sunca, područje koje smo navodno najbolje poznavali, ima svoje tajne koje je Gaia pomogla razotkriti'.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju
13

Podaci koje dostavlja Gaia predstavljaju neusporedivu razinu detaljnih informacija o zvijezdama u našoj galatici - preciznu udaljenost, boju i kretanje. Podaci su nam također dali veći uvid u asteroide koji putuju našim sunčevim sustavom.

Presudni podaci

U novim mapama koje sadrže svježe sakupljene podatke moguće je vidjeti svjetlinu i boju zvijezda, njihovu gustoću, kao i međuzvjezdanu prašinu kojom je naša galaksija prekrivena.

Mape zorno prikazuju svjetlinu i boju zvijezda (gore), njihovu gustoću (sredina) i međuzvjezdanu prašinu koja ispunjava galaksiju (dno).

Mape zorno prikazuju svjetlinu i boju zvijezda (gore), njihovu gustoću (sredina) i međuzvjezdanu prašinu koja ispunjava galaksiju (dno).

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

Sva otkrića Gaie jednog će dana pomoći stvoriti punokrvnu 3D mapu galaksije koja će nam dati novi uvid u njenu strukturu i evoluciju. 3D vizualizacije sakupljenih podataka možete pogledati u sklopu videa snimljenih u 360 stupnjeva, kao i simulacijama dostupnima na službenim stranicama ESA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!