ERICCSSON MOBILITY REPORT

Do 2020. godine 70 posto stanovništva imat će pametne telefone

17.06.2015 u 07:39

Bionic
Reading

Najsvježije izdanje Ericsson Mobility izvješća govori kako će do 2020. godine 90 posto stanovništva biti pokriveno mobilnim širokopojasnim mrežama te da će 70 posto svjetskog stanovništva koristiti pametne telefone

Broj pametnih telefona će, prema projekcijama, dosegnuti 6,1 milijardu, što znači da će se u svega pet godina njihovo korištenje udvostručiti. Opširno izvješće sadrži informacije o mobilnim trendovima te pokazuje da će na zrelim tržištima rast biti zabilježen zbog povećanja uređaja po korisniku.

Sa sve većom dostupnošću pametnih telefona u zemljama u razvoju će se pojaviti veliki broj novih korisnika; gotovo 80% novih korisnika do 2020. godine će biti iz azijsko-pacifičke, bliskoistočne i afričke regije, što je u skladu s predviđanjima brojnih analitičkih kuća poput IDC-a i Gartnera.


Uz nastavak rasta broja pametnih telefona, doći će i do ubrzanog rasta podatkovnog prometa: promet putem pametnih telefona trebao bi se povećati deset puta do 2020. godine, kada će se 80 posto svog podatkovnog prometa mobilnim mrežama ostvarivati putem pametnih telefona. Prosječni mjesečni podatkovni promet po pametnom telefonu će u Sjevernoj Americi porasti s današnjih 2,4 GB na 14 GB do 2020. godine, stoji u priopćenju Ericssona.

'Snažan rast u području napredne mobilne tehnologije i podatkovnom prometu na valu sve veće mobilne povezanosti i broja pametnih telefona učinit će današnju „big data“ revoluciju usporedivom s pojavom floppy diska. Vidimo potencijal za transformaciju velikih razmjera koja će donijeti niz prilika telekom operatorima i drugima u ostvarivanju novih vrsta prihoda. No, ovo također zahtijeva i veći fokus na troškovno učinkovitu isporuku te otvorenost na nove poslovne modele kako bi tvrtke u ovom području bile konkurentne', izjavila je Rima Qureshi, viša potpredsjednica Ericssona odgovorna za strategiju.