PARADOKSALNO, ALI...

Digitalna detoksikacija: Napravite pauzu od tehnologije pomoću – tehnologije

27.12.2023 u 18:02

Bionic
Reading

Između poplava mailova, WhatsApp poruka i božićnih čestitki, bjesomučnog 'skrolanja' na društvenim mrežama i svih vrsta obavijesti, naša je koncentracija svakodnevno na testu. Neprestano smo ometeni i pod stresom zbog naših elektroničkih uređaja i zvukova raznih notifikacija. Prije nego potpuno izgubimo kontrolu, možda bi bilo dobro isključiti se, duboko udahnuti i povratiti ravnotežu koju smo izgubili, što se pogotovo odnosi i na postblagdansko razdoblje

Jedno od rješenja je prakticiranje digitalne detoksikacije - proces svjesnog i privremenog udaljavanja od digitalnog svijeta. Ove tri aplikacije mogle bi vam pomoći da se postupno odvojite od korištenja elektronike i vratite osjećaj za stvarnost.

Zvuči pomalo paradoksalno: bijeg od tehnologije uz pomoć tehnologije? Zapravo, igru ​​riječi na stranu, to često može biti učinkovito rješenje, pogotovo jer puka snaga volje često nije dovoljna.

Flipd

Flipd je aplikacija koja nam pomaže pronaći ravnotežu u tome koliko vremena provodimo online. Funkcija Light Lock pomaže vam zadržati samokontrolu. Pokrenete mjerač vremena i aplikacija će pratiti koliko vremena provodite izvan mreže. U načinu rada Full Lock možete odabrati da određene aplikacije budu zaključane koliko god dugo želite, čime onemogućujete njihovu upotrebu.

Flipd također ima puno dodatnih značajki kao što su podsjetnici da ostanete isključeni, zajednica koja potiče korisnike na njihovom putu detoksikacije i 'wellness centar' sa sesijama meditacije, vježbama disanja i opuštajućim zvukovima. Dostupan je i za Android i za iOS.

OffTime

Ova vam aplikacija omogućuje praćenje korištenja vašeg pametnog telefona, što će vam pomoći da ne postanete ovisni o aplikacijama koje vas najviše ometaju, a time su i najopasnije. Offtime sadrži tri izbornika: MyDay koji vam prikazuje pregled vaših dnevnih aktivnosti; MyHighlights koji ocjenjuje vašu (uravnoteženu ili neuravnoteženu) upotrebu pametnog telefona; i TakeOfftime ('vrijeme izvan mreže'), koji vam omogućuje stvaranje profila i određivanje načina na koji želite koristiti aplikaciju.

U osnovi, ova nam aplikacija pomaže razumjeti naše tehnološke navike i ovisnosti, otkrivajući koliko naše koncentracije i produktivnosti kradu naše aplikacije i kontakt s drugima putem naših telefona. Offime nas tjera da se suočimo s činjenicom da često gubimo vrijeme na svojim pametnim telefonima i potaknuti nas da bolje iskoristimo svoje vrijeme.

Checky

Koliko puta dnevno uzmemo mobitel da provjerimo ima li obavijesti? Često uzimamo telefone u ruke automatski, bez da smo uopće svjesni tog poteza.

Stoga je ovdje u pomoć aplikacija Checky koja broji koliko puta dnevno provjeravamo svoj telefon. Checkyjeva filozofija je vrlo jednostavna: pokazivanje ljudima koliko puta podignu uzmu svoje mobitele u ruke prisiljava ih da budu svjesni koliko ga koriste. Uostalom, svijest je prvi korak prema promjeni.

AppDetox

Ako se želite natjerati na to da se više socijalizirate - blokirajte aplikacije i obavijesti te provedite manje vremena na telefonu. AppDetox vam pomaže da smanjite korištenje mobilnih aplikacija i napravite digitalnu detoksikaciju.

Osim što možete blokirati obavijesti raznih aplikacija i tako se oduprijeti korištenju koliko god će vam na početku možda biti teško, aplikacija će vas također podsjetiti da napravite pauzu kada pretjerate s korištenjem mobitela.

Forest: Fokus na produktivnost

Ne možete prestati 'skrolati' po Instagramu i Facebooku, pojam samokontrole vam je nepoznanica? Forest je rješenje koje ima najslađi mjerač vremena za fokus koji vam pomaže da ostanete usredotočeni i povećate produktivnost. A usto ima jednu vrlo plemenitu značajku.

Naime, dok provode vrijeme daleko od svojih telefona, korisnici uzgajaju virtualna stabla i zarađuju novčiće, koji se zatim mogu uštedjeti i koristiti za pomoć pri sadnji pravih stabala u pet zemalja Afrike — Kamerunu, Keniji, Senegalu, Ugandi i Tanzaniji. Aplikacija vas također nježno posrami ako ne ispunite svoj cilj, što je očito komponenta koja 'ovisnicima o tehnologiji' ponekad doista treba.