GLAS ZNANOSTI

Crkva treba opaticama omogućiti kontracepciju!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 08.12.2011 13:46
  • Objavljeno 08.12.2011 u 13:46
Nasmijana opatica

Nasmijana opatica

Izvor: tportal.hr / Autor: art-kino.org

Katolička crkva trebala bi opaticama dozvoliti da konzumiraju kontracepcijske tablete, ističu australski znanstvenici

Više medicinskih istraživanja u prošlom i ovom stoljeću pokazalo je da je rizik od raka dojke, jajnika i maternice kod žena koje nemaju djecu znatno povećan te da one kraće žive. Naime, trudnoća kao i dojenje smanjuju broj ovulacijskih ciklusa u životu žene, a što je njihov broj veći, to je opasnost od raka veća. Poznato je da su žene koje prvu mjesečnicu dobiju vrlo rano, a u menopauzu uđu kasno, također izložene povećanom riziku od bolesti i smrti.

Ovu spregu prvi je još 1713. zabilježio talijanski liječnik Bernadino Ramazzini. On je primijetio da opatice izuzetno često obolijevaju od raka dojke, ili kako ga je sam nazvao 'opakog napasnika'. Jedna studija provedena u prvoj polovini 20. stoljeća na uzorku od 32.000 katoličkih opatica u SAD-u potvrdila je da je rizik njihova obolijevanja od spomenutih oblika raka veći nego kod drugih žena. Godine 1970. teza da izostanak majčinstva kod opatica povećava rizik od raka i službeno je prihvaćena.

Neke druge studije pokazale su da kontracepcijske pilule u tom kontekstu imaju zaštitno djelovanje, odnosno da kod žena koje ih uzimaju smanjuju razine smrtnosti za čak 12 posto. Opasnost od raka jajnika i endometrijskog raka u maternici kod žena koje konzumiraju pilule pada za čak 50 do 60 posto, a njihovo zaštitno djelovanje traje 20-ak godina. No kontracepcijske tablete donekle povećavaju opasnost stvaranja krvnih ugrušaka.

Prema novom izviješću, predstavljenom u uglednom časopisu Lancet, Crkva bi opaticama trebala omogućiti da uzimaju kontracepcijske tablete ako to žele. Autori studije, dr. Kara Britt s Monash Universityja u Melbourneu i profesor Roger Short s University of Melbourne, kažu: 'Katolička crkva osuđuje sve oblike kontracepcije kako je zacrtao Papa Pavao VI u Humanae Vitae 1968. Međutim, budući da Humanae Vitae ne spominje opatice, njima bi trebalo dozvoliti da uzimaju kontracepcijske tablete kako bi se zaštitile od rizika koje nosi izostanak majčinstva budući da u dokumentu piše da Crkva ni na koji način nije protiv terapeutskih metoda koje se smatraju nužnima za liječenje organskih bolesti, čak i ako imaju kontracepcijski učinak.' Drugim riječima, autori smatraju da bi Crkva trebala iskoristiti rupu u zakonu u humane svrhe.

'Kada bi Crkva omogućila da kontracepcijske tablete budu dostupne svim opaticama, one bi smanjile opasnost od raka jajnika, dojke i maternice te im pružile uvažavanje koje zaslužuju', pišu autori ističući da u svijetu danas ima oko 94.790 opatica koje plaćaju užasnu cijenu svoje čestitosti, odnosno apstinencije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!