A NISMO GA NI UPOZNALI

Čini se kako je Ubuntu za Android propao

04.05.2014 u 09:00

Bionic
Reading

'U svakom dvojezgrenom telefonu se krije PC koji pokušava izletjeti van', još uvijek stoji na stranici projekta Ubuntu for Android. Ubuntu je na Android 'stigao' još u veljači 2012. godine, no čini se kako se Canonical odlučio ugasiti 'sustav za održavanje života' projekta...

U nedavnom izvješću o bugovima, skrio se i jedan vrlo neobičan podatak - 'Ubuntu for Android' više nije u razvoju. Osnovna ideja projekta je bila omogućiti korisniku da svoj Android smartphone priključivanjem na tipkovnicu, ekran i miš dobije punokrvno Ubuntu iskustvo korištenja.


Računalo u džepu je bilo vrlo intrigantno - i zainteresiralo je zajednicu te mnoge entuzijaste pa i na Gadgeteriji. Krajem 2011. godine, cijeli projekt kao da je procvao, a Canonical je otkrio pregršt novih informacija, ali i promotivni video:


S druge strane možda i ne čudi otkazivanje ovakvog projekta, s obzirom na to da su se u Canonicalu odlučili i na razvoj Ubuntu Touch mobilnog operativnog sustava. Čini se kako za Ubuntu za Android jednostavno nisu uspjeli pridobiti partnere, a samostalno su se već odlučili baviti drugim, prioritetnijim stvarima.

Hoće li projekt ugledati svjetlo dana u nekom drugom obliku tek treba vidjeti, a stranica projekta još uvijek stoji 'živa'