OVOG TJEDNA U BERLINU

Čime bi nas mogla obradovati IFA 2014?

02.09.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Za koji dan u Berlinu će početi najveći europski sajam potrošačke elektronike. Evo najvažnijih tehnoloških noviteta koje, prema najavama i glasinama, možete očekivati

Od 5. do 10. rujna tehno divovi poput Samsunga, Sonyja, Microsofta, LG-a i drugih predstavit će u sklopu sajma IFA 2014. sijaset novih uređaja.

Što se trendova tiče, najviše govora bi moglo biti o zakrivljenim i savitljivim televizorima. Pažnju bi mogli privući Dolby Atmos, bežični zvučnici i slušalice, NFC uređaji, nosivo računalstvo, tehnologije za pametni dom...


Sony

Sony bi mogao doći s pametnim telefonom Xperia Z3, nasljednikom modela Z2 Govorka se kako bi nova perjanica trebala imati zaslon Full HD IPS dijagonale 5,2 inča (13,2 centimetra), glavnom kamerom s 20,7 megapiksela, četverojezgrenim procesorom na 2,5 GHz, 16 GB ugrađene memorije i tri GB RAM te Androidom 4.4.4 Kitkat.

Manja inačica Z3 Compact, nasljednica Z1 Compact, imat će zaslon dijagonale 4,5 inča (11,4 cm), Snapdragon 801, dva GB RAM-a i kameru s 20 megapiksela.

Moglo bi se pojaviti i manje izdanje tablet računala Xperia Z3, sa zaslonom dijagonale osam inča (20,3 cm), koje će također biti otporno na vodu.

U pripremi je navodno i SmartWatch 3 - treća generacija pametnog sata mogla bi imati ugrađeni wi-fi i veći zaslon - kao i novi model pametne narukvice Smartband zakrivljenog zaslona s e-tintom i mogućnošću obavljanja telefonskih razgovora, zakrivljeni LCD televizor sa 4K razlučivošću, s modelima dijagonale zaslona 65 i 75 inča (165 i 190 cm).

A možda i vidimo koliko su daleko dospjeli s Morpheusom, projektom uređaja za virtualnu stvarnost.


Samsung

Samsung tijekom IFA-e obično predstavlja nova izdanja serije Galaxy Note. Note 4, koji će navodno imati premijeru u Berlinu, imat će zaslon Super AMOLED QHD (1440 puta 2560 piksela), dijagonale 5,7 ili 5,9 inča (14,4 ili 14,9 cm), koji bi mogao biti zakrivljen, brži procesor (Snapdragon 805 ili osmojezgreni Exynos) i kameru sa 16 megapiksela te više memorije od prethodnika, kao i skener otiska prsta.

Južnokorejci bi mogli predstaviti i Gear Solo, pametni sat pogonjen operativnim sustavom Tizen, Gear VR, uređaj za virtualnu stvarnost koji bi trebao raditi u tandemu s pametnim telefonima iz serije Galaxy te vlastitu inačicu pametnih naočala, nazvaju Gear Glass.

LG

LG navodno, između ostalog, dolazi s pametnim telefonom G3 Prime, nasljednikom modela G3. Društvo će mu praviti novi model G Flex 2 sa zakrivljenim zaslonom.

Moguće je kako će polazati i nedavno predstavljeni smartphone G3 Stylus, sa zaslonom dijagonale 5,5 inča (13,9 cm) te pametni sat G Watch R.

HTC

HTC, čini se, čuva za IFA-u bolji model od nedavno predstavljenog Desire 510, njihovog prvog 64-bitnog uređaja. U kineskim društvenim medijima puno se priča o modelu Desire 820. Moguće je kako će imati prvi 64-bitni osmojezgreni procesor.

Huawei

Huawei bi se mogao pojaviti s phabletom Ascend Mate 7, sa zaslonom dijagonale oko šest inča (15,2 cm), metalnim stražnjim dijelom, 13-megapikselnom kamerom, čitačem otiska prsta i čipsetom Kirin 920.

Lenovo

Iz Lenova su već odaslali pozivnice za predstavljanje Vibea X2. Očekuje se kako će imati zaslin dijagonale pet inča (12,7 cm), osmo ili dvojezgreni procesor, glavnu kameru s 13 megapiksela i sekundarnu s pet.

Microsoft

Microsoft je za ovogodišnju IFA-u već najavio nešto što naziva 'super selfie mobitelom'. Nokia Lumia 730 Superman bi trebala imati najveću sekundarnu kameru na mobitelu s Windows Phoneom (pet megapiksela), zaslon dijagonale pet inča (12,7 cm), gigabajt RAM-a i glavnu kameru sa 6,7 megapiksela te podršku za dvije kartice SIM i LTE.

Uz nju, predstavljena će biti i Lumia 830, s kamerom od 13 megapiksela. Sva tri uređaja pogonit će Windows Phone 8.1 i bit će službeno brendirani Nokia by Microsoft

Motorola

Motorola navodno sprema nasljednika pametnog telefona Moto X, nazvanog Moto X2 ili Moto X+1. Šuška se kako ima zaslon dijagonale 5,2 inča (13,2 cm), četverojezgreni procesor na 2,2 GHz, 12-megapikselnu kameru i 64 GB ugrađene memorije te egzotične dodatke poput dvostruke LED bljeskalice. Također, moguće je kako ćemo vidjeti i pametni sat Moto 360.

Acer

Acer, nagađa se, dolazi s tabletom Iconia A3-A20, sa zaslonom dijagonale 10,1 inč (25,6 cm), gigabajtom RAM-a, glavnom kamerom s pet megapiksela i 32 GB ugrađene memorije.

Asus

Asus je na Twitteru otkrio kako sprema pokazati svoj pametni sat ZenWatch sa zaslonom AMOLED, koji će koštati između 99 i 150 dolara (oko 550 do 825 kuna). Mogli bi donijeti i nešto novih tablet računala, kao i Padfone iduće generacije.