U SKLOPU 'TESTA'

Britanske tajne službe u 10 minuta prikupile 70.000 e-mail poruka

21.01.2015 u 06:53

Bionic
Reading

E-mail poruke novinara BBC-ja, Reutersa, Guardiana, New York Timesa pratili su u britanskoj obavještajnoj agenciji GCHQ (Government Communications Headquarters), ako je za vjerovati dokumentima Edwarda Snowdena. Poruke su ne samo analizirane, već i prikupljane u velike baze podataka kao rezultat testa kojeg su radili u centru

Špijunske službe su tražile nove načine kako se priključiti na optička vlakna koja čine 'kralješnicu' interneta. U desetominutnom testu koji su u agenciji napravili u studenom 2008. godine, agenti GCHQ-a su prikupili više od 70 tisuća e-mail poruka, a nije jasno jesu li tražili isključivo poruke novinara i novinskih agencija.

Na intranetu agencije su se zadržale sve poruke, a dok je među njima bila i hrpa jednostavnih PR uradaka, The Guardian piše kako su mnoge od poruka zapravo bili razgovori novinara i urednika. Novi dokumenti otkrivaju i kako su u GCHQ smatrali kako po sigurnosnim procjenama istraživački novinari spadaju u 'prijetnju nacionalnoj sigurnosti', zajedno s teroristima i hakerima.

Zbog novih terorističkih napada, čini se kako vlade rade na tome da se još značajnije poveća kontrola online komunikacija, što je mnoge zabrinulo zbog narušavanja privatnosti. Cijeli izvještaj o Snowdenovim dokumentima je moguće pročitati na The Guardianu.