NOVA ERA KIRURGIJE

Britanci po prvi put robotom operirali otvoreno srce

23.10.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Britanski kirurzi bolnice New Cross Hospital u Wolverhamptonu javljaju da su po prvi put uspješno izveli operaciju otvorenog srca uz pomoć robota

Robot Da Vinci je uređaj kojim se upravlja na daljinu. Opremljen je sofisticiranom kamerom visoke definicije. Liječnici ga smatraju sigurnijim za pacijente i manje invazivnim od konvencionalne kirurgije. Naime, u uobičajenim operacijama srca bolesnicima se mora rezati prsna kost dok robot do organa može doprijeti između rebara. Osim toga robotska je ruka preciznija – svaki put kada kirurg pomakne ruku za tri milimetra, robotska se pomakne samo za jedan. Konačno, uređaj ima sustav za poništavanje drhtanja ruke. Bolesnici koje operira robot obično se kraće oporavljaju, imaju manje ožiljke, a i vjerojatnost infekcije je manja.

Prva pacijentica u Velikoj Britaniji kojoj je srce operirao Da Vinci je 22-godišnja Natalie Jones kojoj je uklonjen otvor na srcu. Operacija je trajala devet sati.

'Bilo me je strah, međutim odabrala sam robota jer nisam htjela veliki ožiljak, a dopala mi se i ideja da ću biti prva', rekla je Jones.

U istoj bolnici isti je dan izveden još složeniji zahvat na 43-godišnjem Paulu Whitehouseu.

Nažalost, robotske operacije dosta su skupe jer se svaka od njihovih četiri ruke mora zamijeniti nakon 10 operacija, a stoji oko 2.000 funti.