'JULES -VERNEOVSKA' MISIJA

Britanci dovukli opremu nad tajnu Antarktike

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tekuće ljeto na suprotnom polu Zemljine kugle, Antarktici, i dalje je mnogo hladnije od europske zime – ali ipak dovoljno toplo da britanska ekspedicija pripremi bušenje preko tri kilometra dubokog leda kako bi doprla do skrovitog jezera Ellsworth

S obzirom na izuzetno teške vremensko-geološke uvjete na Antarktici, ovo 10-ak kilometara dugo i nekoliko desetaka metara duboko jezero pod ledom debelim poput alpskih planina smatra se relativno dostupnim. Znanstvenici pretpostavljaju da bi u njemu mogli biti pronađeni jedinstveni oblici života, ali i odgovori na neka pitanja o klimatskom razvoju Zemlje.

Sam proces bušenja trebao bi početi tek krajem 2012. godine, kada kreće novo antarktičko ljeto. Trenutno je misija četveročlane ekspedicije u 'traktoru-vlaku' natovarenom sa 70 tona opreme prevaliti 250 kilometara površine dubokog snijega i ledenih stijena, do mjesta bušenja. Pothvat je trajao tri dana. Znanstvenici iz British Antarctic Surveya u ovoj će fazi samo pripremiti tehniku da izdrži godinu dana na ekstremnim temperaturama te ju markirati da se ne zagubi pod snježnim zametima.

Jedan od uvjeta za uspjeh je najveći mogući sterilitet strojeva, pa BBC piše da su standardi čistoće u radu viši nego pri većini kirurških operacija. Istraga života u skrivenom jezeru ne smije se kompromitirati unošenjem organizama izvana. Bušenje bi trebalo trajati oko tri dana, a izvodit će se vodenom bušilicom koja će otapati led. Nakon proboja znanstvenici će spustiti sondu dugu 5,5 metara i strugalicu za tlo kako bi pokupili uzorke s tla. Ovi će sofisticirani strojevi imati samo 24 sata za skupljanje uzoraka prije no što se pukotina ponovno zamrzne.

Na Antarktici trenutno traje ljeto, što znači da se ekspedicija može nadati najtoplijim temperaturama, do – 20 Celzijevih stupnjeva uz vjetrove brzine oko 30 čvorova (55 km/h). Znanstvenici pretpostavljaju da je idealan period za izvođenje središnjeg dijela misije iduće ljeto, odnosno mjesec studeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi