SPAŠAVANJE ŽIVOTA

Bespilotne letjelice kao vozila hitne pomoći

02.11.2014 u 08:23

Bionic
Reading

Student s nizozemskog sveučilišta TU Delft (Delft University of Technology) u utorak je otkrio prototip bespilotne letjelice koja će služiti kao svojevrsna hitna pomoć iz zraka. Ovaj brzi multirotor u sebi sadrži defibrilator kojim se mogu spasiti mnogi životi

Zatajenje rada srca (srčani arest) u EU-u svake godine doživi 800 tisuća ljudi, a preživi ga tek osam posto njih. Stoga se Alec Momont odlučio razviti prototip bespilotne letjelice koja će moći letjeti brzinama do 100 kilometara na sat te tako pokriti do 12 kvadratnih kilometara površine unutar jedne minute. Usporedbe radi, uobičajenim vozilima hitne pomoći treba desetak minuta. 'Smrtni slučajevi se pak obično dogode u roku od četiri do šest minuta', rekao je Momont istaknuvši veliku prednost 'pomoći iz zraka'.

Zahvaljujući snažnim motorima, bespilotna letjelica u stanju je nositi teret mase do četiri kilograma, što je dovoljno za prenosivi defibrilator. Cijeli sustav organiziran je tako da se prate hitni pozivi, a lokacija određuje pomoću GPS-a. Nakon što letjelica stigne do odredišta, operator može putem kamere, zvučnika i mikrofona voditi osobu kraj unesrećene i pomoći joj. Hitni servisi već  su pokazali veliko zanimanje za projekt, no prepreka je u cijeloj priči upravljanje letjelicom - ili točnije - nepostojeća pravna regulacija.


Momont želi da njegov prototip postane prava 'kutija za hitnu pomoć' u kojoj će se nalaziti i maske s kisikom, inzulinske injekcije i niz drugih pomagala kojima se mogu spasiti životi. Ovaj student nada se kako će se u roku od pet godina u Nizozemskoj razviti mreža 'bespilotnih letjelica za prvu pomoć' čime bi se moglo spasiti na stotine života. S obzirom na to da su se u medicinskom sektoru zainteresirali te izrazili potporu projektu, baš kao i brojne institucije - sustav bi možda mogao i zaživjeti u skorije vrijeme.

Za daljnji razvoj bit će potrebno izvesti posebne izmjene u navigacijskim sustavima za izbjegavanje sudara s drugim objektima, ali i osigurati već spomenute pravne regulacije. 'Cijena multirotora ne bi smjela biti problem; izračunao sam da bi to trebalo iznositi oko 15 tisuća eura po letjelici, što je razuman iznos', navodi Momont.

Bespilotne letjelice kao leteća vozila hitne pomoći