NADZOR ODOZGO

Bespilotne letjelice ganjat će njemačke grafitere

06.06.2013 u 20:08

Bionic
Reading

Njemačka nacionalna željeznička kompanija Deutsche Bahn planira upotrijebiti flotu bespilotnih letjelica u borbi protiv uličnih umjetnika koji kao platno za svoje grafite koriste njihove stanice i vlakove

Kompanija tvrdi da će tako uštedjeti značajan novac koji trenutačno troši na čišćenje grafita, dok zagovornici privatnosti strahuju da bi nadzor pomoću dronova mogao narušiti privatnost putnika i radnika željeznice.

Novi dronovi opremljeni infracrvenim kamerama će koristiti GPS za bilježenje vremena i mjesta počinjenja ilegalnog djela, što će olakšati procesuiranje počinitelja, piše Spiegel.

Dronovi će, leteći na visini od oko 150 metara brzinom do 54 km na sat, omogućiti nadgledanje velikog područja u vrlo kratkom vremenu. Uz vrijeme autonomije leta od 80-ak minuta letjelice imaju i autopilot funkciju koja će im omogućiti samostalno patroliranje na trasi dužine 40 kilometara. Možda bi im bila zanimljiva i naša Hipersfera

Primjena bespilotnih letjelica u svrhu društvene kontrole je posebno zanimljiva s obzirom na njemačko čvrsto stajalište o zaštiti prava privatnosti svojih građana.
Njemački su dužnosnici nedavno kritizirali Facebookova i Googleova pravila o privatnosti te zatražili povećani nadzor nad njima.

U stvari, privatnost u Njemačkoj shvaćaju tako ozbiljno da su mnogi stanovnici uspjeli prisiliti Google da zamagli njihove domove tako da se ne mogu vidjeti na Google Maps Street View modu.

Robotizirane snage reda često viđene u distopijskim SF filmovima mnogima neće biti po volji, pa je vjerojatno da će se dogoditi i poneki lokalni prosvjed ako se programi poput ovog Deutsche Bahnovog prošire i postanu norma.

U međuvremenu, ovaj njemački mali pokus bi mogao ponuditi ostatku svijeta uvid u to kako će izgledati robotski potpomognuta provedba zakona u našim gradovima budućnosti.