INICIJATIVA

Auti će od 2022. kočiti bez nas?

18.03.2016 u 14:44

Bionic
Reading

Skupina velikih proizvođača automobila obvezala se kako će u idućih šest godina osmisliti i usvojiti standard za automatsko hitno kočenje na autima i kamionima

Iza ove inicijative stali su, između ostalih, General Motors, Ford, Fiat Chrysler, Toyota, Honda, BMW, Daimler, Mercedes-Benz, Volkswagen i Audi. Cilj je da automatsko kočenje postane sveprihvaćen standard poput zračnih jastuka.

Automatski sustavi za kočenje koriste senzore ugrađene u vozila - uključujući kamere, radare i lasere - kako bi otkrili neposrednu prijetnju sudara. Upozoravaju putnike prije no što stisnu kočnicu automatski ukoliko vozač ne reagira dovoljno brzo.

Regulatorne agencije pritišću proizvođače automobila na usvajanje i implementiranje te tehnologije na većem broju vozila kako bi smanjili broj žrtava u prometu.


Uz nju pojavljuju se i druge, poput sustava za upozorenje pri napuštanju prometne trake, za sudare i tome slično. Te su tehnologije vjesnici ere vozila bez vozača.

Do kraja godine u Sjedinjenim Državama trebao bi biti obnovljen sustav rejtinga sa zvjezdicama koji će priječiti proizvođačima automobila dobivanje vrhunskih ocjena ukoliko njihovo vozilo nema set naprednih sigurnosnih značajki, što će mnoge vjerojatno potaći na ugrađivanje automatskih kočnica znatno prije 2022.