RoTACIJA OSOBLJA

Astronautski trojac stigao na Međunarodnu svemirsku postaju

19.12.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Zapovjednik Anton Škaperlov iz Roscosmosa i inženjeri Norishige Kanai iz japanske svemirske agencije JAXA i Scott Tingle iz NASA-e pristali su letjelicom Sojuz na ISS u 9:39 po srednjoeuropskom vremenu, na visini od oko 400 kilometara

Trojac astronauta iz Sjedinjenih Država, Rusije i Japana stigao je u utorak na Međunarodnu svemirsku postaju, pokazao je televizijski prijenos NASA TV-a. 

Zapovjednik Anton Škaperlov iz Roscosmosa i inženjeri Norishige Kanai iz japanske svemirske agencije JAXA i Scott Tingle iz NASA-e pristali su letjelicom Sojuz na ISS u 9:39 po srednjoeuropskom vremenu, na visini od oko 400 kilometara. 

  • +2
ISS Izvor: Reuters / Autor: SHAMIL ZHUMATOV

Time su dovršili dva dana dugo putovanje nakon što su u nedjelju lansirani s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Šklaperov, Kanai i Tingle se na postaji pridružuju Rusu Aleksandru Misurkinu i Amerikancima Marku Vandeu Heiju i Joeu Acabi koji su na njoj od rujna. 

Prošlog četvrtka s ISS-a su se nakon petomjesečne misije na Zemlju vratili američki, ruski i talijanski astronaut.

ISS je vlasništvo 15 država, Zemlju obiđe svakih 90 minuta, nastanjen je od 2000. godine i stalno rotira svoje osoblje. Služi kao istraživački laboratorij za eksperimente u poljima poput biologije i fizike, ali i za satelitsko i astronomsko promatranje planeta.