DVOJAC ZA REVOLUCIJU

Aston Martin i Red Bull zajedno rade na 'spektakularnom hiperautomobilu'

18.03.2016 u 09:56

Bionic
Reading

Iz zajedničkih radionica Red Bulla i Aston Martina niknut će novi i revolucionarni 'hiperautomobil'. Za sada poznat tek pod kodnim imenom AM-RB 001, u najavi ove dvije kompanije o projektu koji bi se trebao realizirati 2018. stoji da će biti riječ o 'ultimativnom cestovnom vozilu'

'Mozgovi' iza projekta su Adrian Newey iz Red Bull Racinga te Marek Reichman iz Astona, a njihova želja je kreirati nešto suludo - prenijeti gene iz Formula 1 natjecanja u nešto posebno namijenjeno vožnji na cesti. Zapravo se želi kreirati vozilo koje će krug na Silverstoneu odraditi brže od današnjih F1 bolida. I dok za sada nema mnogo detalja, obećanja i riječi su itekako sočni.

Planira li Aston iskoristiti 7.0-litreni V12 motor poznat iz modela Vulcan u kombinaciji s električnim motorima? Nitko nema pojma - no za pretpostaviti je da će to biti slučaj. Obje tvrtke navode kako će prve detalje vezane uz projekt otkriti do kraja ove godine, iako će se na potpunu realizaciju trebati čekati barem do 2018.

'Projekt AM-RB 001 će biti sve vezano uz spektakularnu ljepotu, aerodinamičku učinkovitost, naprednu tehnologiju i prelazak trkaćih staza na brz - ali elegantan način', navodi CEO Aston Martina, Andy Palmer. Iza kulisa su riječi pak nešto manje pažljivo odabrane, jer Red Bull i Aston Martin navodno žele napraviti 'najbrži automobil ikad', kako po pitanju ubrzanja, tako i kad je riječ o maksimalnoj brzini koja se elektronički mora ograničiti za cestovnu dozvolu.