FORCE TOUCH

Appleov 12,9-inčni tablet iPad Pro je sve izgledniji

06.05.2015 u 08:20

Bionic
Reading

Već mjesecima kruže glasine kako Apple priprema 'odrasliju' verziju iPad tableta, a dok se čeka konačna potvrda o postojanju nečeg takvog iz Cupertina, stranica AppleInsider saznaje kako je uređaj stvaran - i kako stiže s nekim od sad već poznatih dodataka poput podrške za 'Force Touch', poznat s Apple Watch gadgeta i MacBook računala

U 2014. godini Appleovi iPad modeli su zabilježili stalan pad prodaje, a trend se nastavio i u 2015. Nekolicina analitičara stoga vjeruje da je kompaniji vrijeme za nešto drugačiji pristup, a možda i povratak Jobsu omražene olovke za unos podataka.

12,9-inčni iPad, iz glasina poznat kao iPad Pro, trebao bi donijeti niz noviteta u liniju Appleovih tablet računala. Tako AppleInsider spominje kako bi ovaj tablet trebao integrirati i NFC, izgledno za lakše spajanje dodataka poput spomenutog stylusa. Sama olovka bi trebala biti slična onom što Microsoft nudi uz Surface tablet računala, no korak dalje će svakako biti integriranje Force Toucha, što bi i u radu s prstima na uređaju trebalo osigurati dodatne mogućnosti.


Nadolazeći iPad, za kojeg se još uvijek ne zna datum otkrivanja, će očekivano donijeti i USB-C priključak, iako nije jasno znači li to samo dodatnu mogućnost pored postojećeg Lightning priključka ili njegovu zamjenu.

Baš kako se to i očekuje od noviteta, Apple u novi tablet planira integrirati do sad najsnažniji čip iz A serije. Trenutna perjanica, iPad Air 2 koristi A8X, nešto snažniji čip poznat s iPhonea 6 i 6 Plus.