ČESTITAMO

Aplikaciji Kap života još jedna nagrada

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 25.05.2015 18:14
  • Objavljeno 25.05.2015 u 13:00
Studenti Tomislav Jelčić i Armin Vrević primaju nagradu

Studenti Tomislav Jelčić i Armin Vrević primaju nagradu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruga MRAK

Aplikacija namijenjena izravnom povezivanju darivatelja krvi s centrima za transfuziju i institucijama koje krv prikupljaju djelo je tima studenata s varaždinskog FOI-ja

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu osmi puta zaredom održan je Dan kreativnosti i inovativnosti u organizaciji udruge MRAK (Mreže za razvoj i kreativnost). U sklopu tog događanja ove je godine nagradu za najbolji kreativni i inovativni projekt društvene odgovornosti dobio tim s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu koji je izradio aplikaciju Kap života.

Dan kreativnosti i inovativnosti je projekt koje je pokrenut 2008. godine s ciljem poticanja kreativnosti u svim aspektima djelovanja i društva. Žiri bira devet najboljih projekata ili proizvoda.

Nagradu za najbolji kreativni i inovativni projekt društvene odgovornosti dobio tim je kojeg čine studenti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu: Krunoslav Domić, Igor Rinkovec, Tomislav Jelčić, Armin Vrević i Alen Huskanović, asistent Boris Tomaš (mentor) te tvrtka Asseco SEE. Nagradu su u ime tima Kap života preuzeli studenti Jelčić i Vrević.


Aplikacija Kap života namijenjena je izravnom povezivanju darivatelja krvi s centrima za transfuziju i institucijama koje krv prikupljaju. Ideju je osmislio Tomaš, koji je za istu već nagrađen nagradom 'Ponos Hrvatske', a poslužila je kao zadatak na natjecanju u programiranju 'Ready, steady, code!', održanome u studenome prošle godine. Na natjecanju su svojom rješenjem pobijedili studenti Domić, Jelčić, Rinkovec i Vrević.

S Tomašem kao mentorom, tim sada usavršava aplikaciju kako bi ona bila što prije dostupna za javnost.

Riječ je o sustavu koje se sastoji od dva rješenja: web aplikacije za institucije te mobilne aplikacije za darivatelje krvi. Potonju će biti moguće instalirati na pametne telefone, a preko nje će se moći doznati najbliže mjesto gdje se može donirati krv, dok će institucije preko svog sučelja same moći voditi evidenciju o donacijama i zalihama krvi te pozvati darivatelje u slučaju ako se za njima pokaže povećana potreba.

Aplikacija će za sve biti potpuno besplatna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi