IZMIJENILI PRESUDU

Američki sud zabranio prodaju dva modela Appleovih pametnih satova

18.01.2024 u 14:59

Bionic
Reading

Američki sud zabranio je prodaju dva modela Appleovih 'pametnih satova u SAD-u, izmijenivši presudu u sporu oko kršenja patenata proizvođača medicinskih uređaja Masimo

Masimo je optužio tehnološkog diva da mu otima ključne radnike i neovlašteno koristi njegovu tehnologiju za mjerenje razine kisika u krvi. U listopadu američka Komisija za međunarodnu trgovinu utvrdila je da je Apple prekršio dva Masimova patenta i zabranila je prodaju 'pametnih' satova s aplikacijom baziranom na Masimovoj tehnologiji i uvoz.

Početkom prosinca Apple je 'preventivno' uklonio uređaje sa internetske stranice i trgovina u SAD-u i najavio je žalbu na odluku regulatora. Dozvoljena im je prodaja satova Series 9 i Ultra 2 dok je postupak u tijeku, ali žalbeni sud promijenio je u srijedu odluku.

Apple je bio zatražio da se zabrana odgodi dok carinska uprava ne utvrdi jesu li patenti prekršeni i u izmijenjenim verzijama satova, koje ne koriste Masimovu tehnologiju.

Sporna aplikacija ugrađena je od 2020. u većinu Appleovih satova, uključujući Series 9 i Ultra 2, ali ne i u model SE. Od ponoći navečer satovi s ugrađenom aplikacijom više se neće moći uvoziti.

U četvrtak Apple je poručio da će na tržište plasirati samo 'dopuštene' satove kako bi ih zadržao na policama, navodi BBC. 'U iščekivanju ishoda žalbenog postupka Apple poduzima mjere kako bi postupio u skladu s presudom, istovremeno osiguravajući korisnicima pristup Apple Watchu uz ograničene smetnje', priopćili su iz tvrtke