PAMETNO RATOVANJE

Američka vojska želi Android za svoje pametne telefone

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 22.04.2011 13:19
  • Objavljeno 22.04.2011 u 10:39
us army iphone

us army iphone

Izvor: Promo fotografije / Autor: US Army

Američka vojska planira svoje vojnike opremiti pametnim telefonima pomoću kojih bi komunicirali sa zapovjednicima i opskrbom te dobivali informacije o kretanju vlastitih snaga

Američka vojska se već dugo vremena bavi razvojem sustava koji bi svakog pojedinog vojnika opskrbio informacijama kao što su kretanje vlastitih snaga i karte područja u kojem se nalazi. Uređaji te namjene razvijeni prije nekoliko godina u sklopu programa Nett Warrior su velikih dimenzija, teže više od jednog kilograma i kao takvi su prilično nepraktični za upotrebu. Danas spomenute zadatke i još više od toga može obavljati pametni telefon – mali uređaj mase od 100 do 200 grama.

Pitanje koje se nužno postavlja pri izboru jednog takvog uređaja jest koji operativni sustav će ga pokretati. Vrhovni zapovjednik američke vojske general Peter Chiarelli veliki je zagovornik upotrebe pametnih telefona u vojne svrhe, a ujedno i korisnik iPhonea pa je izbor operativnog sustava spao na Android ili iOS. Američka vojska je ovih dana suočena sa smanjivanjem budžeta pa se besplatno rješenje poput Androida nameće samo od sebe, ali u njegov prilog ide i činjenica da nije vezan uz jednu platformu kao što je to slučaj s iOS-om i iPhoneom.

Sasvim je jasno da uređaji koje vojska izabere neće biti isti pametni telefoni kakve mi koristimo u svakodnevnom životu. Njihovi uređaji moraju biti iznimno izdržljivi na udarce, vodu, prašinu i snažno elektromagnetsko zračenje, što znači da će se razvijati poseban uređaj. Implementacija operativnog sustava otvorene arhitekture kao što je Android u takav uređaj je bitno jednostavnija nego što bi to bio slučaj sa iOS-om. Američka vojska već radi na razvoju aplikacija koje bi svakom vojniku ponudile detaljnu kartu područja u kojem se nalazi, aplikacija koje bi vojnicima pokazale poziciju prijateljskih snaga te aplikacija za hitnu komunikaciju sa zapovjedništvom i podrškom kao što su medicinska evakuacija i opskrba streljivom. Problem koji još moraju riješiti jest sigurnost podataka u samom uređaju, ona nužno mora biti puno veća nego što je to slučaj s pametnim telefonima za civilno tržište.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi