USCYBERCOM

Američka vojska spremna za ratovanje na internetu

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 11.10.2010 16:09
  • Objavljeno 11.10.2010 u 11:22
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zapovjedništvo za kibernetičko ratovanje (US Cyber Command) američke vojske uskoro bi trebalo postati potpuno operativno. No je li to zapovjedništvo zapravo prijetnja čitavom internetu?

Novo zapovjedništvo zaduženo za ratovanje u kibernetičkom prostoru trebalo bi postati posve operativno u listopadu. Time se rat službeno proširio i na internet, pored već poznatih nam ratova na kopnu, u zraku, moru te svemirskih. Osnivanje zapovjedništva najavljeno je prije godinu i pol dana, a general Keith Alexander mu je prvi zapovjednik.

Razlozi za osnivanje te komande su više nego očiti - internet se nevjerojatno razvio u 20-ak godina javne upotrebe do te mjere da se prestanak njegova funkcioniranja može nazvati ugrožavanjem državne sigurnosti. Neki od modernijih primjera za to su napadi ruskih hakera na Estoniju i masovne zaraze crvom Stuxnet u Iranu, koje su mogle ugroziti početak rada nuklearne elektrane. Sasvim je logično da države imaju stručnjake koji mogu spriječiti ili suzbiti takve napade, a vojna sila poput SAD-a će sigurno otići dalje od ostalih.

Upravo je taj korak dalje kontroverzan. Mnogi osnivanje USCYBERCOM-a vide kao prijetnju svojoj privatnosti, jer pretpostavljaju da će u ime sigurnosti američka vojska pratiti sav internetski promet, uključujući privatnu i poslovnu komunikaciju.

Svoju zabrinutost je izrazila i informatička industrija koja se bavi računalnom sigurnošću smatrajući da bi njihovi napori mogli biti ometani ili stavljeni pod vojnu kontrolu, što će značajno umanjiti sigurnost privatnih i poslovnih mreža koje vojne snage neće htjeti braniti ili za to jednostavno neće imati resursa ili znanja.

U prilog skepticima ide i činjenica da je iznošenje američke strategije za kibernetičko ratovanje pred Kongresom proglašeno tajnim. General Alexander je u objavi za javnost, koju je izdalo ministarstvo obrane SAD-a, pojasnio da će njegova komanda pokušati pronaći ravnotežu između sigurnosti i privatnosti te da zapovjedništvo za kibernetičko ratovanje nije osnovano da bi militariziralo kibernetički prostor, već da bi u njemu čuvalo sigurnost američkih oružanih snaga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi