SNAGA 'DESETKE'

A sada potpuno službeno, ovo je HTC 10!

27.06.2016 u 13:09

Bionic
Reading

Nakon mjeseci glasina i teaser marketinškog materijala pod filozofijom 'Power of 10', HTC je konačno otkrio svoju perjanicu za tekuću godinu - nazvanu jednostavno HTC 10

Riječ je o 5,2-inčnom pametnom telefonu prepoznatljivog HTC dizajna, s QHD zaslonom te 12-megapikselnom UltraPixel kamericom. Je li ovo dovoljno za hvatanje u koštac s drugim već predstavljenim (a i nadolazećim) pametnim telefonima iz samog vrha?

Uz brdo marketinškog govora i kampanju 'Power of 10', HTC se definitivno nada da će to biti slučaj. HTC 10 donosi bolje metalno kućište, bolju kamericu, bolji zaslon i, naravno, bolje performanse no ikad prije.


Srce uređaja, očekivano, čini Qualcommov Snapdragon 820 čip, uparen s čak 4GB radne memorije i baterijom od 3.000mAh. Bodove za vrh ponude HTC tu može osvojiti. Zaslon uređaja je razlučivosti 2.560 puta 1.440 piksela, izveden u HTC-ovoj Super LCD 5 tehnologiji i prekriven Gorilla Glass zaštitnim slojem. I dok bi možda bilo bolje za trajanje baterije uređaja iskoristiti manju razlučivost zaslona, igra brojevima protiv konkurencije je sasvim jasna. Ipak, HTC tvrdi da 'desetka' može raditi do dva dana na jednom punjenju baterije uz 'normalnu uporabu'.

U uređaj dimenzija 146 puta 72 puta 3-9 milimetara i mase 161g je smješteno još 32 ili 64 gigabajta spremišnog prostora, proširivog microSD karticama do 2TB. Na stražnjoj strani uređaja nalazi se HTC UltraPixel 2 kamerica od 12MP (uz f/1,8 optiku), a ona uključuje tzv. 'laserski sustav za fokusiranje', kao i optičku stabilizaciju slike. Prednja kamerica pak donosi 5-megapikselni senzor uz f/1,8 optiku, autofokus i optičku stabilizaciju slike.

HTC se još uvijek nastoji izdvojiti svojim integriranim audio rješenjima pa se u novoj perjanici nalazi i BoomSound 'Hi-Fi Edition'. Koliko je audiofilskog karaktera tek treba vidjeti, no HTC je i ranije znao izvesti solidan zvuk iz minijaturnog kućišta pametnog telefona. Uređaj podržava sve moderne načine povezivanja pa su tu NFC, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. HTC 10 uključuje i čitač otiska prstiju, a tu je i mogućnost brzog punjenja uređaja (do 50 posto u 20 minuta).

Sa softverske strane priče, tu je Android Marshmallow uz HTC-ovo sučelje i mogućnosti Sense.

Novitet iz HTC-a bi se u prodaji diljem svijeta trebao naći već od svibnja u dvije kombinacije boja (Carbon Grey i Glacier Silver), a tijekom godine bi se na tržištu trebala pojaviti i treća varijanta (Topaz Gold). Koliko kompanija može računati na povratak i konkuriranje drugim velikanima mobilnog tržišta tek treba vidjeti. Barem na papiru - HTC 10 izgleda više no solidno.

Više o svemu moguće je saznati iz službenog filmića: