primjer hajduka

Zvone Boban želi promijeniti nogometno pravilo koje mnogima nije jasno; evo što kaže

26.04.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Legendarni hrvatski nogometaš Zvonimir Boban na sjednici Nogometnog odbora Uefe, koji je održan u Nyonu, započeo je inicijativu o pravila igranju rukom koje mnogima nije jasno

Zaključak je kako je nogometni odbor Uefe, pod predsjedanjem Zvonimira Bobana, zadovoljan kvalitetom suđenja u svim europskim klupskim natjecanjima.

No, posebna tema bili su granice korištenja VAR tehnologije te pomalo nejasno pravilo igranja rukom, a razgovaralo se i o ponašanju nogometaša. Podsjetimo, Boban se oglasio i nakon polufinala SuperSport Hrvatskog kupa u kojem je Hajduk s 1:0 nadigrao Slaven Belupo.

Naime, sporni penal je za Hajduk sviran naknadno, tek nakon intervencije VAR-a. Taj trenutak možete vidjeti u video snimci kad je u kaznenom prostoru Slaven Belupa Rokas Pukštas pucao, a Nikola Jambor je prilikom uklizavanja blokirao udarac rukomNo, prije toga ga je lopta pogodila u tijelo...

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

>> Rezultati ankete o penalu za Hajduk razotkrili su puno toga; pogledajte sporni detalj

S obzirom da Pravila nogometne igre navode da nije svaki dodir igračeve ruke i lopte prekršaj, Odbor je objavio sljedeće preporuke za iduću sezonu, kako bi se Pravila nogometne igre bolje uskladila s duhom igre, izvjestila je internetska stranica HNS-a.

  • u smjernicama za sljedeću sezonu, Odbor predlaže da UEFA treba pojasniti kako ne treba dosuditi prekršaj igranja rukom ukoliko se lopta prethodno odbila od igračevog tijela, a posebno kada lopta ne ide prema vratima.
  • na isti način, Odbor predlaže da ne treba svako igranje rukom automatski povlačiti opomenu nakon svakog udarca prema vratima, kako predviđaju aktualne smjernice.
  • Odbor ohrabruje suce da budu odlučni pri opominjanju igrača koji iskazuju nesportsko ponašanje, posebno kada pokušavaju prevariti suca glumeći ozljedu ili pretrpljeni prekršaj.
  • UEFA bi trebala započeti inicijativu za promjenu Pravila 12, koje predviđa da igrač treba biti isključen zbog igranja rukom koje onemogućava postizanje pogotka ili izglednu priliku za postizanje pogotka. Odbor smatra da igrač treba biti isključen samo ukoliko namjerno dodirne loptu rukom. U preostalim slučajevima prekršaja igranja rukom, igrač treba biti samo opomenut.

'Pokazalo se ne samo poželjnim, nego i nužnim imati ovakve sjajne nogometne umove za istim stolom. Bila je istinska čast biti dio otvorene, iskrene rasprave, te sam uvjeren da smo pronašli razumna rješenja kojima ćemo svladati prepreke koje negativno utječu na ono što se zbiva na terenu. Možda zvuči banalno, no pogreške se događaju, i ne treba ih stigmatizirati ovisno o dresu koji nosimo. Pravilo igranja rukom, primjerice, uvijek će biti predmet rasprave, ali možemo biti dosljedniji i bolje se uskladiti s istinskim duhom nogometne igre', kazao je Boban, a uz njega na sjednici su sudjelovala brojna proslavljena imena europskog nogometa, poput Zidanea, Capella, Figa, Klinsmanna, Maldinija i drugih.

  • +23
Slaven Belupo - Hajduk, polufinale Kupa, 2022/23. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL