STIŽU NA HANŽEK

Zlatni susjed i novi ponos Nizozemske

Bionic
Reading

Na zagrebačkom atletskom mitingu dolaze još dva velika sportska imena. To su slovenski kladivaš Primož Kozmus te sprinter s Nizozemskih Antila Churandy Martina

Primož Kozmus ili Korl, kakav mu je nadimak, je stari znanac sa Save. Susjedu iz obližnjih Brežica neće biti daleko putovati na IAAF World Challenge Zagreb. Na mitingu je kao kod kuće, prate ga i navijači, a slovenski kladivaš drži i rekord mitinga iz 2009. godine (81.77).

U atletiku je krenuo nakon osnovne škole. Kako tada nije bio toliko snažan, prvo se okušao u skoku u vis. Ubrzo se prebacio na kladivo i nije pogriješio. U Pekingu je osvojio olimpijsko zlato, godinu kasnije i svjetski naslov. Postao je vladar kladiva i – otišao u mirovinu.

'Želio bih dalje, do svjetskog rekorda, ali za to nemam snage. Stagniranje, pa makar ono bilo na svjetskom vrhu, me umara. Došao sam do svog vrhunca i vrijeme je za oproštaj. Biti olimpijski pobjednik i svjetski prvak je dovoljno, ne mogu više od toga', šokirao je slovensku javnost u jesen 2009. godine.

Nije izdržao u mirovini, godinu kasnije opet se vratio u krug. Našao je prijeko potreban motiv. Želio je obraniti zlato iz Pekinga. Na putu do OI, osvojio je još jednu medalju, broncu na SP-u u Daegu. U Londonu nije uspio u svom planu, uzeo je ‘samo’ srebro. Jedini preko granice od 80 metara je bacio Mađar Krisztian Pars, naš susjed je nakon tri uzastopna prijestupa dobacio do 79.36, najboljeg rezultata sezone.

Za vrhunski rezultat u kladivu potrebne su godine i godine napornog rada. Primjerice, Primož dnevno u teretani podigne od pet do 11 tona. U karijeri je podignuo oko 100.000 tona utega što je približno težini od 20.000 slonova. Kozmusova kladiva u karijeri su preletjela više od 600 kilometara. I dalje niste impresionirani? Pokušajte uzeti kladivo, možda će vas to razuvjeriti. Radi se o jednoj od tehnički najzahtjevnijih disciplina atletike.

Dvadesetog kolovoza 2008. godine Churandy Martina je slavio srebrnu medalju na OI u Pekingu. Od njega na 200 metara brži je bio samo Usain Bolt. Nizozemski Antili osvojili su drugu olimpijsku medalju u povijesti, a onda je stigao nevjerojatan šok. Diskvalificirali su ga, jer je tijekom utrke izašao izvan svoje staze.

I to su suci uočili tek zbog žalbe Amerikanaca. Zbog iste stvari je diskvalificirani brončani Wallacea Spearmon. Dok su analizirali Spearmonov nastup, u oči im je zapelo da je Churandy također pogriješio. S njegovom diskvalifikacijom, dva američka atletičara (Crawford i Dix) došla bi do medalje, pa su jedva dočekali takvu pogrešku.

'Nisam ni stigao biti tužan, koliko sam ljut bio', priznao je Martina. Koji tjedan nakon Pekinga, na mitingu u Zurichu dobio je neobičan paket.

Shawn Crawford pokazao se kao veliki čovjek i Churandyju je vratio srebrnu medalju. No, medalja pravno pripada Amerikancu.

Četiri godine kasnije, na OI u Londonu, Martina nije uspio doći do postolja. Bio je peti na ‘stotki’ (9.94), dok je na 200 metara do cilja dojurio za točno 20 sekundi (šesto mjesto). Usput je i promijenio zemlju za koju nastupa. Nizozemski Antili su kao država raspušteni 2010., tako da se priključio reprezentaciji Nizozemske. Ovog ljeta u Helsinkiju postao je i europski prvak na 200 metara i u štafeti 4×100.

Nadimak mu je Beep-beep, naravno zbog brzine. Kao klinac rado je igrao nogomet, košarku i odbojku. Obožava pratiti mnoge sportove, divi se motociklistu Valentinu Rossiju, a kao hobi će istaknuti – spavanje. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Teksasu.

Pekinška diskvalifikacija