kvalifikacije za euro 2024.

Zlatko Dalić najavio promjene; otpao je Kovačić, a ovo je 11 Vatrenih za Armeniju

11.09.2023 u 05:45

Bionic
Reading

Hrvatska reprezentacija danas od 18 sati nastavlja kvalifikacije za plasman na EURO gostovanjem u Erevanu kod Armenije. Izbornik Zlatko Dalić ima problema jer je zbog ozljede otpao Mateo Kovačić, a ostao je i bez Domagoja Vide koji nije ni putovao s momčadi

Problemima nikad kraja, no ako se netko zna nositi s njima onda je to hrvatski izbornik Zlatko Dalić. 'Vatreni' su u petak na Rujevici Latviji utrpali pet golova i pošteno se 'zagrijali' za današnje gostovanje kod Armenije u Erevanu. Utakmica je na rasporedu od 18 sati, a Dalić je još ranije najavio kako će u odnosu na sastav koji je sredio Latviju biti nekih promjena.

Neke su promjene uvjetovane ozljedama, jer je nakon posljednjeg treninga u Erevanu gotovo sigurno da Mateo Kovačić, koji je zbog zatezanja mišića propustio susret s Latvijom, jednostavno neće moći ni protiv Armenije. Ostao je tako Dalić bez standardnog člana vezne linije, a uz to nema ni Domagoja Vide koji se razbolio te niti nije putovao s reprezentacijom.

Realno, nije da Dalić nema 'manevarskog' prostora, i sam je u najavi susreta kazao kako će napraviti nekoliko promjena.

'Nema mjesta kalkulacijama, ali nešto ćemo promijeniti, pogotovo u fazi obrane, to želimo pojačati. Oni su jako opasni po bokovima. Ne smijemo im dopustiti kontru i polukontru, da nas iznenade. Neće biti puno zamjena, ali napravit ćemo neke promjene s obzirom na analizu koju smo napravili', otkrio je Dalić.

  • +54
Hrvatska - Latvija, kvalifikacije za Euro 2024. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Očigledno je da će Dalić danas u Erevanu protiv Armenije izvesti nešto 'zatvoreniju' postavu, no daleko od toga da će 'vatreni' igrati 'bunker'.

Dojam je da će, barem prema najavama samog izbornika, pojačati bokove, a to bi značilo da će se umjesto Sose i Juranovića koji su igrali protiv Latvije sada na terenu naći ipak nešto 'čvršći' i defenzivnije orijentirani bekovi Borna Barišić i Josip Stanišić. U veznome redu bi ispred Modrića i Brozovića kao 'lažna 10' trebao zaigrati Lovro Majer.

Na golu je siguran Livaković, stoperski par bi trebali činiti Josip Šutalo i Joško Gvardiol, na lijevom bi beku trebao krenuti Borna Barišić, a na desnome Josip Stanišić. Vezni red bi činili kapetan Luka Modrić i Marcelo Brozović, a ispred njih bi bio Lovro Majer. Napad bi trebao biti standardan, Ivan Perišić na lijevom i Andrej Kramarić na desnom krilu te Bruno Petković kao 'špica'.

Vjerojatnih 11 za utakmicu protiv Armenije:

Livaković - Barišić, Gvardiol, Šutalo, Stanišić - Modrić, Brozović - Perišić, Majer, Kramarić - Petković

  • +34
Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoči kvalifikacijske utakmice za EURO 2024. protiv Armenije Izvor: Pixsell / Autor: Hrach Khachatryan/PIXSELL

Realnost je da Zlatko Dalić nije sklon nepotrebnim eksperimentima, a današnja je utakmica vrlo važna i sigurno neće ništa riskirati.

*više statistika OVDJE

No, u nekim varijantama bi Dalić možda od prve minute mogao ubaciti Marija Pašalića koji je defenzivno poprilično angažiran. U toj varijanti bi ili Pašalić samo 'izgurao' Kramarića na klupu ili bi iz prvih 11 ispao Petković umjesto kojeg bi u 'špici' zaigrao Kramarić. No, to su već nagađanja iz domene 'što bi bilo kad bi bilo'.

Kao prve zamjene i dalje su tu Luka Ivanušec, Nikola Vlašić, te Sosa i Juranović, pa Erlić ako zatreba 'pojačati' stoperske pozicije. 'Vatreni' imaju širinu, a Dalić će sigurno naći najboljih i najspremnijih 11.

Standings provided by Sofascore