PREKO TRNJA...

Životna priča igrača zbog kojeg Kramarić sjedi na klupi

31.10.2015 u 14:18

Bionic
Reading

U razgovoru za tportal.hr Andrej Kramarić naglasio je da mu je, s obzirom na formu suigrača, posve jasno zašto ne igra. I sâm je naglasio da Jamie Vardy igra u vrhunskoj formi, što potvrđuje i podatak da je u deset utakmica zabio deset golova

I upravo zahvaljujući njegovom golgeterskom nizu, ali i Alžirca Riyada Mahreza (pet golova u devet utakmica), Leicester City zauzima visoko peto mjesto u engleskom prvenstvu, sa samo tri boda manje od vodećeg Manchester Cityja.

I Vardy je – ne u vrhu – nego na vrhu, bolji od svih velikih imena, poput Agüera i Sancheza, koja igraju u Engleskoj.

A put do tog uspjeha bio je iznimno trnovit. Karijeru je počeo u rodnom Sheffieldu, gdje je igrao za Sheffield Wednesday, ali koji ga je – zbog nedostatka visine - otpustio kada je imao 16 godina.

U međuvremenu je Vardy izrastao pa se preselio u Stocksbridge Park Steels, gdje je igrao četiri godine za mlađe kategorije. No to mu je tek bila zanimacija jer za život je zarađivao u tvornici ugljičnih vlakana s plaćom od 30 funti tjedno.

'Moj je posao uključivao izradu pomagala za osobe s invaliditetom i moram reći da smo bili pravi fizikalci. Naime, moj je posao bila priprema materijala za takve stvari, pa sam u peći ubacivao sirovinu, a kontinuirano dizanje takvih stvari stotinu puta dnevno počelo je štetiti mojim leđima.'

Na njegovu žalost, ali i ponos, doživio je još jednu neugodnost. Naime, završio je u zatvoru te je morao nositi elektronsku narukvicu na nozi, a samo zato što je branio svog prijatelja.

'Bio sam u pubu s prijateljem koji je nosio slušni aparat. Prišla su mu dvojica koja su mu se rugala i napala ga. Nisam ponosan zbog toga što sam učinio, ali morao sam ga braniti sam jer bio mi je prijatelj. No, to mi je stvorilo velike probleme.'

A problem je bio taj što zbog obveznog javljanja vikendom u 18.30 sati u policijsku postaju, nije mogao igrati na gostujućim utakmicama. Ili ako je utakmica igrana u blizini, onda bi ranije odlazio s terena, sjedao u auto i jurio. To je trajalo šest mjeseci.

Godine 2010. dobio je poziv od sedmoligaša Halifaxa. U prvoj utakmici zabio je pobjedonosni pogodak protiv Buxtona, da bi do kraja sezone zabio 27 prvenstvenih pogodaka, proglašen je igračem sezone i preselio se u Fleetwood, klub iz nešto višeg ranga natjecanja.

Zahvaljujući Vardyjevim golovima, a zabio ih je te sezone 31, Fleetwood je prešao u rang više. Stigao je Vardy na 'pozornicu', a počeli su ga pratiti i veći klubovi, poput West Broma čiji je menadžer Roy Hodgson posjećivao utakmice Fleetwoda.


Ipak, Leicester City je bio brži i za milijun funti doveo je Vardya, čime je Vardy postao najskuplje plaćeni amater u povijesti engleskog nogometa.

U to vrijeme 'lisice' su igrale u 'championshipu', odnosno, drugom razredu engleskog nogometa. Nigel Pearson bio je uvjeren da je napravio dobar posao, ali Vardy prve sezone nije zabio puno. Pearson je ipak vjerovao u njega i baš zahvaljujući Vardyjevim golovima, a zabio ih je u sezoni 2013/14. 16 komada, 'lisice' su ušle u Premiership.

Potpunu afirmaciju Vardy je imao u pobjedi 5:3 protiv Manchester Uniteda, kada je zabio jedan gol, imao dvije asistencije, ali i izborio dva penala.

A o kakvom karakternom i srčanom igraču je riječ, potvrđuje i Mourinhovo pitanje, kada mu je nakon utakmice prišao.

'Čovječe, prestaješ li ti ikada trčati?'

Vardy, kakav jest, nastavio je u svom ritmu, a najveća nagrada svakako mu je bio poziv u englesku reprezentaciju, za koju je debitirao u svibnju ove godine, u prijateljskoj utakmici protiv Slovenije.

I zato se ovom 28-godišnjaku, iako je zbog njega trenutno na klupi, divi i naš Andrej Kramarić