STRUČNA ANALIZA

Kopić potvrdio ono što zna svaki hajdukovac, a Bišćanu digao 'palac gore'

17.04.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Dinamo je pod Igorom Bišćanom stigao do uvjerljive pobjede nad Slaven Belupo, ali i prezentirao igru koja će veseliti svakog navijača Modrih. Rijeka je apsolutni hit proljetnog dijela SuperSport HNL-a, dok se Gorica pobjedom nad Šibenikom posve vratila u utrku za ostanak u najjačem rangu hrvatskog nogometa

Za razliku od Rijeke, koja se s dolaskom Sergeja Jakirovića posve 'probudila', Osijek je u silaznoj putanji. Od siječnja slavonski prvoligaš ne zna za pobjedu. A niti Šibenik, koji je ušao u finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, više nije 'miran'. Naime, tri poraza u nizu, Narančastima je donijelo nelagodu, jer posljednja Gorica stigla je na samo bod zaostatka.

Pregled 29. kola SuperSport HNL-a opet nam je pripremio 45-godišnji Željko Kopić, nogometni trener s velikim iskustvom, kojeg je skupljao i na klupama dva najveća hrvatska kluba, Dinama i Hajduka.

ŠIBENIK – GORICA 0:4

Izuzetno bitna utakmica otišla je uvjerljivo i zasluženo na stranu ekipe Željka Sopića. Odličan ulazak u utakmicu igrača Gorice koja je mogla povesti već u prvoj minuti nakon udarca Fućaka. Ali su zato već u osmoj minuti poveli 1:0 pogotkom Fruka, nakon čega do poluvremena golovima Ndockyta, ponovno Fruka i Bralića odlaze do visokih 4:0. Šibenik je u tom prvom poluvremenu bio neprepoznatljiv, kao da ih je važnost utakmice sputala, a na drugoj strani Gorica je do golova došla izvrsnim gardom i energijom. Rekao bih kako je Gorica ponajprije sa psihološkog aspekta bila spremnija za ovu utakmicu.

Šibenčani su, što je bilo i za očekivati u drugom poluvremenu pokušali popraviti dojam, te su došli do nekoliko dobrih situacija, međutim, sve je to bilo nedovoljno nakon onako lošeg prvog poluvremena. Gosti su, što je i sam trener Sopić izjavio nakon utakmice bili bitno slabiji drugo poluvrijeme, kao da su samo čekali da prođe tih 45 minuta drugog poluvremena i da upišu pobjedu i tri vrlo bitna boda.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Ovim rezultatom borba za ostanak u ligi se maksimalno zakomplicirala, te je za očekivati kako će biti neizvjesna do samog kraja na čemu već sada treba čestitati treneru Sopiću i njegovim igračima jer su do prije nekoliko kola bili u izuzetno nezavidnoj situaciji. Ipak, vjerom i ogromnom energijom došli su do situacije da se do kraja ravnopravno bore sa Šibenčanima za pretposljednje mjesto koje nosi ostanak u ligi. Igrači Šibenika izborenim su finalom Kupa napravili veliku stvar, međutim, ovim porazom su s psihološkog aspekta napravili veliki korak unazad i morat će jako dobro analizirati kompletnu situaciju, sve ono što je pred njima, kako bi ovu sezonu na pravi način priveli kraju.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

DINAMO – SLAVEN BELUPO 4:0

Dinamo je bio izrazito dominantan od samog početka utakmice, imali su Bišćanovi igrači izražen posjed lopte na protivničkoj polovici terena, s kvalitetnim dolaskom u protivnički 16-erac. Napadačke akcije kreirali su i kroz središnju zonu i preko bočnih pozicija, posebno se to odnosi na desnu stranu gdje su razliku radili Špikić i Ristovski, nakon čijeg ubačaja je Drmić postigao prvi gol.

I drugi gol je pao nakon ubačaja s bočne pozicije, ovoga puta s lijeve strane, nakon ubačaja Maura Perkovića poentirao je Špikić.

Veliku dominaciju u prvom poluvremenu Modri su okrunili s fantastičnim pogotkom za 3:0 nakon malonogometne akcije i izvanredne asistencije Baturine za Ivanušeca. Treba naglasiti kako su domaćini bili opasni tijekom cijele utakmice i iz prekida igre, te su na taj način postigli i svoj četvrti pogodak.

  • +19
SuperSport HNL: Dinamo - Slaven Belupo, 15.4.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Trener Bišćan može biti jako zadovoljan s prikazanim u ovoj utakmici. Njegovi su igrači imali vrlo kvalitetan, progresivan posjed lopte, dolazili su u opasne zone i preko središnje i preko bočnih pozicija. Također, reakcije po izgubljenoj lopti su bile jako dobre, tako da su protivniku dozvolili jako malo napadačkih akcija. Ponovno su minute dobili i neki mlađi igrači, debitirao je Moreno Živković koji je jedan od velikih potencijala Dinamove nogometne škole.

Slaven Belupo je bio očito prazan nakon polufinalnog kup okršaja s Hajdukom, i fizički i mentalno nisu bili na razini da se kvalitetnije odupru ovakvom Dinamu. Pokušali su se braniti s pet igrača u zadnjoj liniji, četiri vezna igrača postavljena u rombu i jednim napadačem, ali su od početka i cijelim tijekom utakmice bili u izrazito podređenom položaju.

U ovom tjednu će trener Zekić zasigurno napraviti sve kako bi svoje igrače regenerirao od zahtjevnog programa koji je iza njih, pripremio ekipu za susret protiv Osijeka i nastavak borbe za plasman u europska natjecanja. Dinamovci su ponovno na plus 12 u odnosu na Hajduk i u odličnom raspoloženju idu u goste Istri.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport/tportal

OSIJEK – LOKOMOTIVA 2:2

Domaćini su utakmicu dočekali u slavljeničkom ambijentu svoje navijačke grupe Kohorta koja je slavila 35. rođendan. Sigurno kako je to bio dodatni motiv za domaće igrača kako bi napokon došli do pobjede. Već u devetoj minuti došli su do vodstva nakon prekrasnog, pravog golgeterskog pogotka Miereza glavom nakon odlične asistencije Omerovića. Zaista je lijepo vidjeti ovakvog, raspoloženog Miereza, koji je igrač koji jako puno radi za ekipu a posjeduje i izvrstan instinkt za gol. Svakako, treba pohvaliti i Omerovića koji je odigrao jako dobru utakmicu.

Međutim, nakon primljenog pogotka Lokomotiva je preuzela konce igre i ponovno pokazala koliko kvalitetan nogomet igra ove sezone i potpuno zasluženo dolazi do izjednačenja prekrasnim golom Ibrahima Aliyua, koji sve više pokazuje svoj potencijal. On se razvija jako dobro, i još je jedan u nizu igrača s kojim će Lokomotiva napraviti jako kvalitetan posao.

  • +18
SuperSport HNL: Osijek - Lokomotiva, 15.4.2023. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Iz prvog poluvremena treba istaknuti i izvrsnu reakciju golmana Čavline pri udarcu s bijele točke. Na njegovu žalost, imao je i propust nakon kojeg je Osijek stigao do izjednačenja pred sam kraj utakmice. Ali bez obzira na takve pogreške koje su normalne u razvojnom putu mladog vratara, Nikola se razvija jako dobro i na pravom je putu da izraste u vratara visoke kvalitete.

Drugo poluvrijeme je Osijek igrao vrlo dobro, dominirao je i kreirao nekoliko izvrsnih prigoda pred protivničkim golom i zaista je prava šteta za domaćine što jednu od njih nisu pretvorili u gol. I onda kako to obično biva, povela je Lokomotiva golom Kulenovića. Srećom po Osječane, Mierez je pogodio za izjednačenje rezultata nakon pogreške Čavline i domaćinima osigurao jedan bod.

Do kraja utakmice, Malenica je izašao kao pobjednik u situaciji 'jedan na jedan' s Kulenovićem, tako da možemo konstatirati kako je podjela bodova realan rezultat iako su Osječani u polju bili kvalitetniji suparnik.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

VARAŽDIN - ISTRA 0:0

Bez obzira na rezultat 0:0 gledali smo zanimljivu kvalitetnu utakmicu u kojoj su obje ekipe težile pobjedi. Po broju prigoda, Varaždinci su ipak bili bliži punom plijenu, a ovakvim ishodom puno zadovoljniji mogu biti gosti iz Pule koji su se kući vratili s bodom sa zahtjevnog gostovanja.

Od samog početka utakmice igralo se bez kalkulacija i prava je šteta što nismo vidjeli gol koji bi 'otvorio' utakmicu i učinio je još zanimljivijom.

Od 77. minute Varaždinci su igrali i s igračem više, ali nisu uspjeli doći do pobjedonosnog pogotka s kojim bi još snažnije istaknuli kandidaturu za treće mjesto na prvenstvenoj ljestvici. Ovako, nakon podjele bodova, Varaždinci su i treću utakmicu u nizu završili neodlučenim rezultatom a očekuju ih dva uzastopna gostovanja na Poljudu i u Maksimiru, dok Istra u posljednjih osam utakmica ima svega jednu pobjedu, te u sljedećoj utakmici dočekuju Dinamo.

  • +9
Varaždin - Istra 1961, SuperSport HNL, 16.4.2023. Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

RIJEKA – HAJDUK 2:0

Rijeka je izvrsno otvorila Jadranski derbi i vrlo brzo došla do vodstva u situaciji u kojoj Andrija Vukčević svojim brzinskim svojstvima radi razliku na lijevoj strani i pogađa glavu Frigana koji se izvrsno, trzajem tijela oslobodio mladog Vuškovića i fantastično zabio za 1:0. Kretanje i egzekucija Frigana u ovoj situaciji još su jedna potvrda o kakvom napadaču se radi.

Igrači Rijeke su prvo poluvrijeme bili puno kvalitetniji suparnik, a tri napadača Frigan, Amper i Marin uz podršku ofenzivno postavljenog Nike Jankovića su zadnjoj liniji Hajduka radili velike probleme. Sličnu sliku gledali smo i u nastavku utakmicu, u kojem su Riječani i puno prije pogotka Antonia Marina nakon asistencije Grgića za 2:0, mogli riješiti utakmicu.

  • +19
Rijeka - Hajduk, SuperSport HNL, 16.4.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Tijekom cijele utakmice Rijeka je bila brža, agresivnija, ekipa s većom energijom od Hajduka i potpuno zasluženo došla je do nova tri boda i trećeg mjesta na prvenstvenoj ljestvici. Rijeka izgleda jako kvalitetno, s velikim napadačkim potencijalom, vrlo su samouvjereni, igraju nogomet pun tempa i intenziteta.

Hajduk je u ovoj utakmici još jednom pokazao koliko je ovisan o Marku Livaji, te je njegov izostanak uz izostanak Krovinovića bio nenadoknadiv gubitak za ekipu Ivana Leke. Svjestan je i trener Leko defenzivnih slabosti svoje ekipe. Njegovi su igrači ponovno dopustili protivniku velik broj prigoda, a u takvom omjeru snaga, teško je očekivati kvalitetniji rezultat. U konačnici, Rijeka je zasluženo došla do pobjede u ovom okršaju.

29. kolo SuperSport HNL-a, Rijeka - Hajduk 2:0 sažetak Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport