ANALIZA KOLA ZA TPORTAL

Željko Kopić otvoreno o novom porazu Hajduka i onome što čeka Ivana Leku: Pred njim je težak put...

06.03.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Iza nas je 24. kolo SuperSport Hrvatske nogometne lige, sadržajno i zanimljivo. Za neke sretno, ali za neke razočaravajuće. Borimir Perković imao je premijeru na Osijekovoj klupi dok je Ante Erceg 'iskočio iz tračnica'. Analizu kola donosi nam Željko Kopić, nogometni trener koji itekako dobro zna što znači biti pod pritiskom, jer vodio je, između ostalih, i Dinamo i Hajduk...

ISTRA – RIJEKA 0:2

'Derby della Učka' potpuno zasluženo pripao je Riječanima. Od samog otvaranja utakmica Rijeka je bila kvalitetnija i konkretnija. Istra je imala veći posjed lopte, ali još jednom se pokazalo kako u nogometu to nije presudan faktor. Osim pogotka Nike Jankovića, Riječani su tijekom prvog poluvremena imali još nekoliko izvrsnih prilika i na poluvrijeme su mogli otići i s izraženijom prednosti. U drugom poluvremenu, do isključenja Mlinara, Istra se predstavila u puno boljem izdanju, i u tim trenucima gledali smo igru dva ravnopravna suparnika. Do kraja utakmice, bilježimo potpuni gubitak kontrole Ante Ercega koji će vjerojatno biti drastično kažnjen što će biti veliki gubitak za momčad Istre s obzirom na njegove igre i doprinos u proljetnom dijelu sezone. Na kraju, svojim drugim pogotkom Niko Janković potvrdio je zasluženu pobjedu Riječana koji postaju legitiman kandidat za osvajanje i treće pozicije. Momčad na čelu s trenerom Jakirovićem do sada je odradila izvrstan posao.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

SLAVEN BELUPO – GORICA 1:1

U prvom dijelu Slaven Belupo je bio kvalitetnija ekipa, dominirao je, ali bez izrazitih prilika za postizanje pogotka. Gorica nije uspijevala uspostaviti igru prema naprijed pa je trener Sopić već u poluvremenu napravio dvije izmjene koje su se pokazale kao dobra odluka jer su gosti u drugo poluvrijeme ušli puno kvalitetnije i odlučnije što je i rezultiralo pogotkom Mitrovića nakon odlične asistencije Ndockyta. Zekićeva momčad izjednačila je pogotkom Ante Crnca iz gužve nakon ubačaja iz auta. Imali su domaćini igrača više zadnjih dvadesetak minuta, na samom kraju i izvrsnu priliku kojom bi došli do nova tri boda ali je nedostajalo kvalitete u završnici i malo sreće. Nakon pobjede na Rujevici i prolaska u polufinale kupe, Koprivničani se mogu mirno pripremati za nove izazove dok je ekipa Gorice s ovim bodom došla na minus sedam bodova od Šibenika i sa psihološkog aspekta im je ovaj bod izuzetno bitan. Pohvalio bih igru i učinak 19-godišnjeg Ante Crnca, kojeg jako dobro poznajem iz Dinamove nogometne škole. Ante se svojom kvalitetom i pristupom nametnuo treneru Zekiću, iz utakmice u utakmicu se potvrđuje i svojim golovima je dao znatan doprinos ovogodišnjim uspjesima Slavena.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

VARAŽDIN – ŠIBENIK 2:0

Varaždinci na krilima izvrsnih Teklića i Brodića došli su do nova tri boda. I prije smo pisali koliko kvalitetno njih dvojica igraju, izgledaju kao tandem koji može zabiti pogodak bilo kojoj momčadi i zaista ih je užitak gledati. Varaždin je od početka utakmice kroz posjed lopte tražio putove prema golu Šibenčana koji su se orijentirali na čvrsti blok i tranziciju, iako je prvu pravu priliku na utakmici imao je Dolček, ali je vratar Zelenika odlično reagirao. Do prvog pogotka Varaždina, Šibenčani su ostavili bolji dojam. Međutim, pogotkom Brodića krajem prvog poluvremena i prekrasnim golom Teklića utakmica je bila riješena. Šibenčani su se pokušavali vratiti u utakmicu, ali je odličan bio Zelenika, a nakon udarca Špeljaka spašavala ih je i greda. U konačnici, trener Kovačević može biti izuzetno zadovoljan, vezali su dvije pobjede, drže četvrto mjesto na tablici i u dobrom raspoloženju idu na Rujevicu u goste Rijeci. Šibenčani koji su se plasirali i u polufinale kupa dočekuju Dinamu, u narednim kolima imaju dosta težak raspored i morat će biti maksimalno fokusirani kako bi osvajali bodove ako žele zadržati prednost ispred posljednje plasirane Gorice.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

HAJDUK – LOKOMOTIVA 3:4

Prije svega želim pohvaliti igru Lokomotive. Od taktičke pripreme utakmice, preko ideje igre i funkcioniranja sustava tijekom cijele utakmice, potpuno su zaslužili ova tri boda. Kombinirali su igru čvrstog bloka s moćnim izlaskom u tranzicije, ali isto tako su u pojedinim dijelovima utakmice imali odličan, progresivan posjed lopte. Uz ponovno izvrsnog Stojkovića, Kačavendu koji se vratio nakon ozljede na pravi način prvo ime utakmice je bio 21-godišnji Ibrahim Aliyu koji je svojom brzinom stvarao velike probleme zadnjoj liniji Hajduka, te odlučio utakmicu s dva pogotka postignuta na identičan način. Također, vrlo je bitno što je Lokomotiva ostala psihološki stabilna i nakon izjednačenja Hajduka, nastavili su igrati na identičan način kao i do tada, te uspjeli postići još dva pogotka. Hajduk je utakmicu odigrao s četiri igrača u zadnjoj liniji, što znači kako je trener Leko trenutno odustao od prvotne ideje igre s tri igrača u zadnjoj liniji. Međutim, zadnja linija nije djelovala uigrano, imali su veliki broj pogrešaka u pozicioniranju i reakcijama. Dva središnja braniča, Vušković i Awaziem imali su problema s branjenjem prostora iza svojih leđa koje je izvrsno koristio brzonogi Aliyu. Napomenuli smo kako treba biti vrlo oprezan s razvojnim procesom mladih igrača. Ovakve utakmice, u kojima sustav na željenoj razini sigurno da otežavaju proces adaptacije na seniorski nogomet.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Pred trenerom Lekom, kojem dio Hajdukovih navijača polako okreće leđa, težak je posao. Što mu je činiti?

Prije svega, mišljenja sam kako bi trebao, koliko god je to moguće standardizirati sustav igre i sastav. Teško je očekivati određene pomake u igri ako nema određenih automatizama, za koje su potrebni uigranost i standardizacija momčadi. Ispred njega je težak put podizanja kvalitete igre i razvoja igrača. S rezultatskog aspekta, polufinale kupa je prilika za nastavak borbe za trofej. No, i u prvenstvu, koje se ne smije i ne može zanemariti ima još puno utakmica do kraja sezone i sigurno je kako će svaka utakmica biti važna, u Hajduku se uvijek očekuju kvalitetne igre i pobjede.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

DINAMO – OSIJEK 1:1

Dinamo je tijekom svih 90 minuta igre bio kvalitetnija momčad koja je dominirala i stvarala prigode. Međutim, Osijek je pogotkom Miereza došao do boda koji je izuzetno važan s psihološkog aspekta nakon promjene trenera. Zasigurno je kako će ovakav start biti odličan vjetar u leđa novom treneru Borimiru Perkoviću. Osječani su od početka utakmice igrali u čvrstom defenzivnom bloku i kontranapadima pokušavali doći do svojih prilika. Gol su postigli nakon kornera i odlične reakcije Miereza, koji je odigrao jako dobru utakmicu. Postigao je još jedan pogodak koji mu je poništen zbog zaleđa. Dinamo je i nakon izjednačenja Petkovića iz slobodnog udarca stvorio dosta prigoda. Mogli su zabiti Ivanušec, Perić i Petković ali su Osječani uspjeli sačuvati taj jedan bod. Treba naglasiti kako je Martin Baturina ponovno bio odličan. Dinamo ima komfornu poziciju na prvenstvenoj tablici i bez obzira na gubitak bodova mirno će sezonu privesti kraju s obzirom na lošu formu svojih konkurenata.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport