DISLOCIRANO ULAGANJE

Zašto Dinamo ulaže milijune u tribinu koja je za rušenje?

22.10.2013 u 14:26

Bionic
Reading

U Dinamu su otvorili luksuzni hotel sa 18 soba i apartmanom za trenere, a usput su na oko 4.000 metara kvadratnih pod južnom tribinom preuredili dodatne sadržaje poput teretana i svlačionica. Sjajno, ali zašto pod jugom?

Ako ste ikada bili na maksimirskom stadionu i možete si vizualizirati scenu nameće se zaključak - sljedeća faza renoviranja nogometne arene, ako do nje ikada dođe, sasvim će izvjesno eliminirati južnu tribinu.

Svečano u Maksimiru otvoren Dinamov hotel '67.'

Gotovo sigurno i istočnu, ali svakako južnu koja izgleda kao da je uvezena s nekog drugog stadiona, sasvim drugačijeg od Dinamovog. Tu dileme ne ostavlja niti poznati zagrebački arhitekt Branko Kincl koji je bio glavni projektant dok je stadion tijekom devedesetih dobivao novo (nedovršeno) ruho.

'Prema zadnjem prijedlogu, koji je bio dio projekta vezanog uz Euro 2012. kojega na žalost nismo dobili, južna tribina se ruši. Tu nema dileme. U bilo kojoj daljnjoj fazi renovacije na stadionu neće opstati atletska staza i neophodna je gradnja novog juga koji bi se 'uvezivao' na istočnu i zapadnu tribinu i bio bi pandan sjeveru. Dakle, ravna tribina, a ne zaobljena kao danas,' kaže gospodin Kincl.

Površan pogled sugerira koja se tribina sasvim ne uklapa i nema perspektivu


Dakle, jug će se rušiti. Postoji li ipak mogućnost da se sruši tribina, ali u pogonu ostanu novoizgrađeni hotel i ostali sadržaji u koje je Dinamova uprava uložila značajna financijska sredstva proteklih godina?

'Ne postoji. Ove tribine koje danas imamo građene su po sasvim drugačijim pravilima i uzusima od onih koji se danas nude. I sigurnosni su standardi viši, a važno je zapamtiti i da su svi sektori starog stadiona bili stajaći, čemu je bila prilagođena i vizurna linija kroz strmost stepenica. U idućim etapama gradnje sve tribine treba spuštati do terena i jugu sasvim promijeniti konfiguraciju renovirajući ga iz temelja. Kao što će se jednom morati rušiti i istočna, a osobno smatra i doljnja etaža zapadne tribine,' završava eminentni arhitekt.

Pitanje je zašto onda Dinamo (86 milijuna kuna prema riječima predsjednika Barišića) ulaže u infastrukturu koja je u bilo kojoj verziji renovacije predviđena za rušenje. Kao da ni sami ne vjeruju da će se to ikada dogoditi...