PREMIERSHIP

Žalba upalila, kazna smanjena, ali za slavni engleski klub postoji nova prijetnja

26.02.2024 u 18:18

Bionic
Reading

Engleskom premierligašu Evertonu smanjena je kazna zbog kršenja financijskih pravila Premier lige sa 10 na šest bodova, objavio je klub sa Goodison Parka

Evertonu je u studenom oduzeto deset bodova nakon što je utvrđeno da je prekršio pravila lige koja se odnose na potrošnju i financijske gubitke. Gubitak bodova značio je i pad sa 14. na 19. mjesto.

Klub se žalio tvrdivši kako ima olakotne faktore koje treba uzeti u obzir. Oni su uključivali dopuštene gubitke, poput troškova stadiona, gubitka ulaganja zbog ruskog rata i padova povezanih s Covidom.

Dio žalbe je uvažen, pa je kazna smanjena sa 10 na šest bodova minusa, pa su "Toffeesi" sada napredovali sa 17. na 15. poziciju preskočivši Nottingham Forest i Brentford.

"Neovisno žalbeno vijeće zaključilo je da će kazna za Evertonovo kršenje Pravila profitabilnosti i održivosti (PSR) Premier lige za razdoblje koje završava sezonu 2021./22. biti trenutno oduzimanje šest bodova," objavila je Premier liga.

Everton je priznao kršenje PSR-a za razdoblje koje završava sa sezonom 2021.-22., a njihovi ukupni gubici u tom razdoblju prema neovisnoj komisiji iznose 124.5 milijuna funti. Prema pravilima Premier lige, klubovi smiju izgubiti maksimalno 105 milijuna funti u razdoblju od tri godine.

Iz kluba su poručili kako su "zadovoljni" smanjenjem kazne, međutim Everton se sada uočavaju s mogućom novom kaznom nakon što je u siječnju optužen zajedno s Nottingham Forestom za navodna financijska kršenja za 2022.-23.

Odluka o novom slučaju mora biti poznata do 8. travnja, međutim, bilo kakva žalba mogla bi taj proces odvesti iza 24. svibnja i kraja sezone.

Everton je trenutačno na 15. mjestu sa 25 bodova, pet više od zone ispadanja.

Standings provided by Sofascore