PRVENSTVO HRVATSKE

Zadrani zasluženo porazili Cibonu

07.04.2009 u 19:45

Bionic
Reading

U derbiju petog kola prvenstva hrvatske u ligi za prvaka Zadar je u svojoj dvorani pobijedio Cibonu sa 97:88 (48:30) i tako joj nanio prvi poraz. Zadrani su pitanje pobjednika riješili već u prvom poluvremenu kada su se odlijepili na 18 koševa razlike

Pred odlazak u Zadar trener Cibone Velimir Perasović pribojavao se ove utakmice tvrdeći da su njegovi igrači umorni. Ispostavilo se da je Peras bio u pravu jer, za razliku od igrača Zadra koji su praktički letjeli terenom i za njih nije bilo izgubljene lopte, 'vukovi' su izgledali kao da se jedva kreću terenom i praktički samo promatraju utakmicu.

Ako se i prije utakmice postavljalo pitanje pobjednika, od šeste minute, kad je Car tricom donio prednost Zadru 13:12, sve je vodilo samo jednom – pobjedi Zadra. Naime, igrači trenera Zmage Sagadina od te trice Cara u potpunosti su dominirali terenom, posebice Vladimir Boisa za kojeg igrači Cibone nisu imali lijeka. Gruzijac sa slovenskom putovnicom u prvom je poluvremenu praktički sam razbio 'vukove', do poluvremena donio domaćinima visoku prednost 48:30, a do kraja utakmice domaćini su rutinski održavali visoku razliku.

U drugom su poluvremenu domaćini malo stali, što su gosti iz Zagreba počeli koristiti. Posljednja četvrtina je bila i najdramatičnija jer su se 'vukovi napokon probudili, Anderson se raspištoljio te su igrači trenera Perasovića svakom minutom smanjivali vodstvo Zadra. Tada su gosti iz Zagreba po prvi puta na utakmici izgledali kao ozbiljna momčad, no bez obzira na to što su nekoliko puta uspjeli se približiti na šest koševa (78:72), do preokreta 'vukovi' ipak nisu mogli.

U utorak jednostavno za Cibonu nije bilo spasa. Zadrani su definitivno zasluženo pobijedili i pokazali veliku srčanost, za što su nagrađeni pobjedom, ali i odličnom igrom. S druge strane, Perasović će sigurno 'naribati' svoje igrače jer, osim onih nekoliko minuta u posljednjoj četvrtini, ono što su pokazali u dvorani Krešimir Ćosić bilo je slično kao u kazalištu – gledanje i promatranje drugih.

Kod Zadra, najviše koševa postigli su Farmer 18, Boisa 16, ali i osam napadačkih skokova te Gečevski sa 16 koševa i pet skokova. Cibonu je predvodio Andreson sa 32 koša.

Momčad Zagreba ostala je i nakon pet kola neporažena. U svojoj dvorani u Trnskom 'mravi' su pobijedili Split 92:84. Simon, Mulaomerović i Žorić postigli su po 20 poena za pobjednike, dok je goste iz Splita predvodio Johnson sa 25 koševa.

U posljednjem susretu petog kola Cedevita je pobijedila Šibenik 95:85. Najefikasniji igrači u pobjedničkim redovima bili su Bradley (26) i Cummings (16), dok su kod Šibenčana najbolji bili Filipović (25) i Mimica (24).