NIKOME NIJE JASNO

Zabrinuti Englezi u potpunom čudu: Kako to uspijeva Athleticu!?

19.05.2017 u 17:22

Bionic
Reading

Engleski Sky Sports donosi zanimljivu priču o brojnim klubovima iz Premiershipa koji muku muče s radom svojih omladinskih škola pa dolaze u Bilbao u posjet Athleticu kako bi pokušali nešto naučiti od najuspješnije tvornice nogometnih talenata na svijetu...

Athletic Bilbao jedan je od pomalo neobjašnjivih fenomena modernog nogometa. Iako klub tvrdoglavo ostaje pri svojoj filozofiji da za njega mogu igrati samo igrači baskijskog podrijetla i dalje se ravnopravno nosi s drugim snažnim klubovima Primere te iz sezone u sezonu završava vrlo visoko na ljestvici.

Vjerovali ili ne, Athletic je jedini klub uz Barcu i Real koji nikad nije ispao iz prve španjolske lige, a učinio je to isključivo zahvaljujući svojoj omladinskoj školi koja iz vrlo male populacije nogometaša izvlači apsolutni maksimum pa se vjerojatno može reći da je najbolja na svijetu.

Za razliku od kluba iz Bilbaa koji izvlači svoje talente samo iz Navarre te španjolskog i francuskog dijela Baskije, engleski prvoligaši ih dovlače u svoj omladinski pogon iz cijelog svijeta, ali rezultati su vrlo slabi.

Sky Sports donosi zanimljivu priču o predstavnicima brojnih klubova iz Engleske koji svaki tjedan dolaze u posjet Athleticu kako bi saznali koja je tajna uspjeha ovog prkosnog kluba.

'Treneri ovdje dolaze svaki tjedan. Prošli tjedan tu je bio jedan iz QPR-a, ovaj iz Brightona i Swanseaja. Došli su i iz Bayera i iz Bologne. Dolaze iz cijelog svijeta. Naša su vrata otvorena, mi ništa ne krijemo. Ti treneri imaju pristup svemu,' kaže Jose Maria Amorrortu, sportski direktor kluba sa 119-godišnjom bogatom povijesti.

Athletic je osvojio osam puta Primeru, a iako se možda više ne može nositi s Realom i Barcelonom u prvenstvu, prošle sezone dokazao je da i dalje može osvajati trofeje kada je slavio u španjolskom Superkupu.

Athletic - Barcelona 4:0, Superkup Autor: YouTube

Kolo prije kraja prvenstva Athletic ima dobre izglede izboriti izlazak u Europu, a Englezi se pitaju ima li razlike u njihovim i baskijskim dječacima, jer ne mogu objasniti uspješnost omladinske škole ovog kluba koji izbacuje naizgled potpuno nemoguć broj uspješnih nogometaša.

'Naši dječaci nisu odvojeni od seniora. Možda ne igraju zajedno, ali se zajedno razvijaju. Kod nas nema barijera. Sve je to dio naše filozofije. Drugim klubovima bih savjetovao da malo više vjeruju svojim mladićima. U svijetu nogometa nažalost nema strpljenja, ali naša filozofija nalaže da ga imamo i da im vjerujemo. Nije lako, ali funkconira. Za nas je svaki dječak dugoročni projekt. Radi se o kontinuitetu, povjerenju i osjećaju pripadnosti, a to su snažne vrijednosti,' poručio je svima Amorrort, a SkySports naglašava kako je jedna od tajna uspjeha i to što klub novac ulaže u nogometnu školu, a ne u visoke plaće igrača ili ogromne odštete drugim klubovima...