NAJBRŽI PEHIST SVIJETA

Zablistao dječak koji može 'skinuti' Usaina Bolta

27.06.2015 u 11:41

Bionic
Reading

Desetljećima su američki sprinteri vladali najkraćim atletskim dionicama, no u proteklom desetljeću osuđeni su na proučavanje leđa Usaina Bolta. Sada su proizveli novog munjevitog klinca od kojeg očekuju velike stvari i koji se sinoć dokazao na velikoj sceni

Ime je Trayvon Bromell a priča nesvakidašnja. Riječ je o 19-godišnjem mladiću koji je na prvenstvu SAD-a u Eugeneu istrčao sjajnih 9.84, izborio nastupa na predstojećem SP-u i najavio veliku atletsku budućnost.

Bromell je lani postao prvi junior koji je probio granicu od 10 sekundi, a u polufinalu u Eugeneu istrčao je zapanjujućih 9.84.

'Ludo, obzirom da sam usporio na kraju utrke nisam ni sanjao da će rezultat biti toliko dobar,' kaže mladić koji je uskomešao atletsku javnost u SAD-u. Uskoro bi, uvjereni su, mogli imati čovjeka koji će se moći nositi s već deset godina nedodirljivim Boltom.

U finalu je izgubio 'za prsa' od Tysona Gaya, no mirna reakcija nakon tijesnog poraza pokrenula je novi val oduševljenja. Dječak je već danas zreo i zna se nositi i sa porazima. Dapače, činjenica da je već danas četvrti najbrži Amerikanac svih vremena nije mu promijenila plan da se uz nastup na SP-u i dalje natječe u juniorskoj konkurenciji do kraja godine. Ima svoj zacrtani plan i munjevita utrka iz Eugenea nije ga promijenila.


'Prestigao sam ga u završnici, ali trebao mi je svaki trik iz desetogišnjeg iskustva da budem brži. Dečko je stvarno fantastičan i veselim se zajedničkom radu,' kaže Tyson Gay nakon pobjede.

Bromell je možda mogao već sada biti i još brži da ga nije pratila serija pehova. Dok se zafrkavao s prijateljima s 14 godina teško je ozlijedio koljeno, godinu kasnije na košarci - i drugo. Sa 16 je na stazi zadobio frakturu kuka i kroz sve te nedaće nastavio se razvijati u vrhunskog atletičara. Ime o kojem će se još puno pričati, samo da izbjegne 'rubriku doping' i na pošten način pokaže jesu li Amerikanci spremni za novi lov na gromove s Jamajke.