borba za SP U KINI

Za odlučujuće utakmice hrvatski izbornik pozvao 16-godišnjeg Prkačina: To je naša vizija

13.02.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Dražen Anzulović, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, objavio je prošireni popis od 24 igrača za predstojeće utakmice s Poljskom i Mađarskom u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Od prije je poznato kako hrvatska košarkaška reprezentacija više ne ovisi o sebi u posljednje dvije utakmice (Hrvatskoj treba i poraz Poljske od Nizozemske, op.a.), ali šansa za plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se ove godine igra u Kini, još postoji.

U dvije preostale utakmice Hrvatska igra protiv Poljske 22. veljače u Varaždinu (18.00), a tri dana kasnije, 25. veljače, u Szombathelyu protiv Mađarske.

Za posljednji krug kvalifikacija izbornik seniorske reprezentacije Dražen Anzulović objavio je imena 24 kandidata na koje računa za posljednje kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo.

'U ovom trenutku ne mogu zbog ozljeda igrača objaviti kraći popis. Imamo tri, četiri upitnika nad značajnim igračima na koje smo računali i koji su participirali u prethodnim kvalifikacijama. Osim toga, u većini europskih zemalja se u ovo vrijeme i odigravaju završnice kup natjecanja te ćemo nakon toga vidjeti tko će biti spreman, koliko će participirati i može li se odazvati pozivu za reprezentaciju', kazao je izbornik Anzulović dodavši:

'U ovom trenutku, igrači koji su upitni za reprezentaciju su Tomislav Zubčić, Ivan Ramljak i Pavle Marčinković. Kapetan iz prošlog ciklusa kvalifikacija Marin Rozić zamolio je da ga se oslobodi obveza u reprezentaciji iz obiteljskih razloga.'

Širi popis igrača hrvatske košarkaške reprezentacije

  • Luka Babić, Miro Bilan, Josip Bilinovac, Domagoj Bošnjak, Luka Božić, Martin Junaković, Mate Kalajžić, Toni Katić, Filip Krušlin, Krešimir Ljubičić, Pavle Marčinković, Jakov Mustapić, Toni Nakić, Hrvoje Perić, Toni Perković, Darko Planinić, Roko Prkačin, Ivan Ramljak, Roko Rogić, Luka Šamanić, Karlo Uljarević, Domagoj Vuković, Karlo Žganec i Tomislav Zubčić

Nekoliko riječi izbornik Anzulović kazao je o dva tinejdžera koji su se našli na seniorskom popisu kandidata, a tu su Toni Nakić i Roko Prkačin, srebrni i zlatni mlađi reprezentativci iz U20 i U16 reprezentacije.

Posebno je za mnoge iznenađenje poziv 16-godišnjem Roku Prkačinu koji je tek nedavno odigrao prve seniorske utakmice u dresu zagrebačke Cibone.

'To je vizija koju mi u Savezu imamo za budućnost hrvatske košarke i sigurno je da im ovo može biti stimulans da budu još bolji.'

Kada su u pitanju predstojeće dvije utakmice izbornik je kratko rekao:

'Mi poznajemo svoje protivnike i moramo vjerovati u ono što mi možemo, pokušati se nametnuti na parketu. Mi u bilo kojem sastavu, bez NBA igrača koji su ipak okosnica naše kvalitete, ni u jednoj utakmici ne možemo biti sigurni da smo favoriti. Koliko ćemo napora uložiti na parketu, toliko će nam se rezultatski i vratiti, ali sigurno je da bi dobili Mađarsku u Mađarskoj moramo biti na gornjoj granici mogućnosti ekipe', kazao je Anzulović dodavši:

'Kod kuće igramo protiv Poljske, protiv reprezentacije koju dobro poznajem, s obzirom na to da sam radio dvije godine u Poljskoj. No, ne želim govoriti o poljskoj reprezentaciji, naša je obaveza da budemo što bolji. Kada igramo kod kuće, taj impuls mora biti još izraženiji i da damo sve na parketu što će nas odvesti to pozitivnog rezultata. Pozivam publiku da dođu u Varaždin (22. veljače u 18:00) i da podrže reprezentaciju', kazao je Anzulović.

Dodajmo tome kako je Poljska nadigrala Hrvatsku u rujnu 2108. u Gdanjsku 79:74 što znači da za svaki slučaj Anzulovićevim igračima treba pobjeda od šest koševa razlike.

No, kao što je poznato u tom slučaju Hrvatskoj za prolaz na Svjetsko prvenstvo treba poraz Poljske od Nizozemske. Prema posljednjim informacijama Nizozemska tu posljednju utakmicu kvalifikacija neće igrati u najjačem sastavu što Hrvatskoj ostavlja zaista teoretske šanse.

  • +21
Kvalifikacije za SP u košarci 2019., Hrvatska - Mađarska Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX