MAJSTORICA

West Ham izborio povratak u Premeirship

19.05.2012 u 18:54

Bionic
Reading

U finalnoj utakmici doigravanja za plasman u Premiership, momčad West Hama pobijedila je na Wembleyju Blackpool s 2:1 i izborila brzi povratak u društvo najjačih

West Ham se u sezoni 2010/11 oprostio od Premiershipa jer je bio zadnji na ljestvici. 'Čekičari' su kotirali kao favorit za osvajanje prvog ili drugog mjesta u minuloj sezoni Championship lige, koja izravno vode u Premierligu. No, te dvije pozicije osvojili su Reading i Southampton, dok je West Ham bio treći, pa je morao u doigravanje. U polufinalu je u dvije utakmice s ukupnih 5:0 izbacio Cardiff, a u finalu na Wembleyju se sastao s petoplasiranim Blackpoolom, koji je dvije sezone ranije baš na ovaj način, kroz doigravanje, izborio promociju. Tada je u finalu svladao Cardiff s 3:2.

No, ovoga puta finalna utakmica nije bila sretna za Blackpool. West Ham je ipak zasluženo proslavio pobjedu koju im je osigurao 25-godišnji portugalski napadač Ricardo Vaz Te pogotkom iz blizine u 88. minuti. Bio je to njegov 10. pogodak za West Ham u zadnjih 11 utakmica.

West Ham je poveo u 35. minuti, kada je Carlton Cole odlično primirio jednu dugu loptu s lijeve strane, othrvao se svojem čuvaru, te je odmjerenim udarcem iskosa s desne strane svladao suparničkog vratara Gilksa.

Gotovo na isti način je 20-godišnji Thomas Ince izjednačio u 48. minuti na 1:1. Bio je to njegov prvi gol u zadnjih 14 nastupa za Blackpool.

Zanimljivo da je u pitanju sin slavnog bivšeg kapetana engleske reprezentacije Paula Incea, bivšeg igrača West Hama, koji se prije 22 godine slikao u dresu svog budućeg kluba Manchester Uniteda dok je još bio igrač 'čekičara'. Navijači West Hama mu to nikada nisu oprostili, pa im je činjenica da im je u ovoj utakmici zabio Tom Ince, sin omraženog Paula, dodatno zagorčala život. Ali, ne zadugo, na kraju su se, dakako, silno radovali pobjedi svog kluba i činjenici da će iduće sezone opet gledati premierligaški nogomet.