BORDEAUX

Wales opet u prednosti, ludilo na tribinama

11.06.2016 u 19:52

Bionic
Reading

Na startu natjecanja u skupini B, u Bordeauxu će se sastati dva debitanta na Europskom prvenstvu Wales i Slovačka. Tekstualni prijenos pratite na tportalu od 18 sati

WALES: Ward - Davies, A. Williams, Chester - N. Taylor, Ramsey, Edwards, Allen, Gunter - Bale, J. Williams
SLOVAČKA:
Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Švento - Kucka, Hrošovský, Hamšík - Mak, Ďuriš, Weiss

Wales - Slovačka
2:1

90+4' - kraj utakmice
90+2' - i u samoj završnici malo naguravanja, a zbog prekršaja je požutio kapetan Škrtel
86' - Slovačka je bila pred izjednačenjem, Nemeca je zaustavio okvir gola
82' - 2:1 - GOOOL -Ramsey je pronašao Robson-Kanua, a on je pronašao rupu i pogodio
73' - ubačaj s desne strane, nebeski skok usamljenog Ramseyja, ali preko grede, velika prilika za 'Otočane'
67' Velšani sve teže prate ritam Slovaka koji su pritsnuli krenuli po drugi pogodak i preokret
61' - 1:1 - GOOOL - Mak je probio desnu stranu asistirao za Dudua koji precizno trese mrežu
57' - zamalo 2-0, bilo je to pravo iskušenje za vratara Kozačika na kojeg ga je stavio Bale
55' - bijeg Maka i udarac sa 15-ak metara preko gola Velšana
53' - ništa se konkretno nije dogodilo u nastavku, Velšani kontroliraju situaciju, imaju gol prednosti, Slovaci bi se trebali trgnuti
46' - krenuo je drugi dio

45+1' - kraj prvog dijela
45' - ubačaj Hamšika, Škrtle je uletio u pravom trenutku, ali ipak je bio prekratak glavom da zaprijeti
41' - napokon malo akcije, ali je udarac Weissa blokiran
36' - nakon sjajnog početka, nema više pravih prilika, ovo je u usporedbi sa prethodne dvije odigrane utakmice najlošija, no ima vremena da se to promijeni
30' - period bez pravih uzbuđenja, ali se malo zaoštrilo na terenu
20' - Ramsey je pokušao svladati Kozačika, ali uz malo sreće nije bilo muke za Slovake, ubrzo je s druge strane uzvratio Weiss, ali daleko od gola
15' - vrlo čvrsta, ali i otvorena utakmica, ovdje bi moglo biti pogodaka
10' - 1:0 - GOOOL - Gareth Bale iz slobodnjaka, lijep gol, ali ide i na dušu vratara Kozačika, jer je lopta išla gotovo po sredini
3' - Hamšik je napravio obranu Walesa smiješnom, pet igrača je nanizao, i golman je bio svladan, ali je Davies uklizavanjem izbio loptu koja je išla prema golu
1' - počela je utakmica

----------------------------------------------------------------------------

Za obje reprezentacije je baš ovo utakmica velikih očekivanja jer bude li pobjednika, taj će biti na korak od plasmana u osminu finala. No, isto tako prvi cilj je ne izgubiti, što potencijalno može donijeti oprezniju utakmicu s obje strane.

Wales se na veliko natjecanje plasirao nakon 58 godina i veliko je iščekivanje u redovima izbornika Chrisa Colemana, kao i navijača kojih je u Bordeaux došlo oko 30.000.

Predvođeni svojom najvećom zvijezdom Garethom Baleom Velšani će učiniti sve da san potraje što dulje, a uspjeh protiv Slovačke bio prvi korak k tome. Čvrsta obrana i što brža tranzicija odlike su igre Walesa, koji će vjerojatno više čekati, nego držati loptu i kreirati, premda nikada nije dobro suparniku prepustiti preveliku inicijativu.

'Mi smo presretni što smo ovdje jer možda i nikada nismo mislili da ćemo biti na završnici Europskog prvenstva. Ovo je ispunjenje sna i želimo naših 25.000 ili 30.000 navijača, koji su došli ovdje učiniti ponosnima. Samo hodanje i pjevanje himne u bilo kojoj utakmici kada igrate za Wales je najmoćnija emocija, a činjenica da smo na završnom turniru je šlag na torti. No, nije vrijeme za uživanje u trenutku, smijanje i šalu, već za pokazivanje onog što možemo, odnosno da odigramo kako možemo', kazao je velški strateg Chris Coleman.

'Ja igram za Wales već 10 godina i to je bio masivan cilj doći do velikog prvenstva. Mi smo to postigli, ali kao što sam rekao mnogo puta prije, ne želimo ovdje biti samo broj. Učinili smo nešto nevjerojatno što naša zemlja nije učinila tako dugo vremena, ali sada želimo učiniti još više', dodao je Gareth Bale, koji stalno ponavlja da Wales nije kako se kaže "one man team", već im je kvaliteta njegovih suigrača donijela plasman na EP.

Slovačka je 2010. debitirala na Svjetskom prvenstvu i odmah prošla skupinu, a isti plan ima i u debiju na Europskim prvenstvima. Čak 13 igrača, koji su nastupili u Južnoj Africi došli su i u Francusku, premda ih sada vodi drugi izbornik Jan Kozak.

U kvalifikacijama su poraženi samo od Španjolske, koju su na svom terenu i pobijedili, dok su u uvertiri ovog EURA u Augsburgu svladali Njemačku 3:1 i potvrdili kako je riječ o vrlo dobroj reprezentaciji, koju će također nositi silni motiv debitanta. Slovaci su trenutačno i u lijepom nizu od osam utakmica bez poraza.

'Svi igrači su u formi i spremni preuzeti odgovornost, a atmosfera u momčadi je dobra i mi se veselimo prvoj utakmici. Dovoljno sam star da ne budem nervozan, iako je i meni ovo prvi EURO u karijeri. Svi s optimizmom gledamo prema naprijed, pričao je slovački izbornik Jan Kozak, a jedini problem je lakša ozljeda lijevog beka Hubočana i lako je moguće da će na njegovu poziciju uskočiti polivalentni Švento.

'Englezi su favoriti ove skupine jer imaju najbolje igrače i znaju se nositi s pritiskom, dok preostale tri reprezentacije imaju podjednake šanse i zato su bitne njihove međusobne utakmice. Mi se prije svega želimo pouzdati u vlastitu snagu, a ne slabosti rivala', napomenuo je Kozak.

Treba se podsjetiti na jedine dvije prijašnje utakmice ovih rivala. One su bile u kvalifikacijama za EP 2008. i Slovačka je u Walesu 7. listopada 2006. slavila 5:1, a Gareth Bale je sa 17 godina postao najmlađi velški strijelac ikada. U uzvratu je pak Wales dao pet golova kao gost i dobio rezultatom 5:2.

Dvoboj u Bordeauxu vodit će norveški djelitelj pravde Svein Oddvar Moen.