opća mobilizacija

Vori uoči obračuna s mrskim Mađarima: Ove smo ih sezone već jednom dobili

23.03.2017 u 14:58

Bionic
Reading

Rukometaši PPD Zagreba u subotu (25. ožujka, 18 sati) u Areni Zagreb u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka dočekuju Veszprem. Mađarski je prvak ujedno i aktualni viceprvak Europe, ali 'zagrebaši' su ih ove sezone pobijedili u ligi SEHA

Obje momčadi veže veliko suparništvo, ali i brojni veliki rukometaši koji su proteklih desetljeća igrali za obje strane. Spomenimo Zlatka Saračevića, Mirzu Džombu, Božidara Jovića, Slavka Golužu, na golu je bio Vlado Šola, kasnije i Ivan Pešić, a sada su od hrvatskih igrača tamo Renato Sulić, Mirko Alilović, Marko Kopljar i Ivan Slišković.

'Jaki su, stvarno jaki. Pa aktualni su viceprvaci Lige prvaka', kaže u najavi subotnje utakmice jedan od najiskusnijih u redovima PPD Zagreba Igor Vori i optimistično dodaje:

'Oni su favoriti, ali samo na papiru. Nema nepobjedivih! To je već nebrojeno puta dokazano, a mi smo Veszprem ove sezone već jednom dobili.'

Istina, punih 16 godina rukometaši PPD Zagreba čekali su na pobjedu protiv Veszprema, a dočekali su je u prosincu prošle godine, u 14. kolu regionalne SEHA lige. Igralo se u Varaždinu, a PPD Zagreb slavio je 27:23.

'Ma, svima je jasno da u subotu neće biti utakmica kakva je bila u SEHA-i. Pa ipak, dobili smo ih u Varaždinu, a u Veszpremu smo dugo bili u egalu, dobro smo se držali velikim dijelom utakmice (poraz u samoj završnici 28:25, op. a.). Sad u ovaj sraz ulazimo potpuno rasterećeni, to je velika prednost', razmišlja Vori.

A njega očekuje teška borba na crti. Protivnik je dobro poznat, Renato Sulić.

'Nije samo Renato tu, imaju Blagotinšeka, Nilssona... Veszprem na svakoj poziciji ima dva ili tri ekstra igrača, toliko su jaki i široki na klupi. Pa pogledajte, Marko Kopljar gotovo uopće ne igra u Ligi prvaka, to samo pokazuje koliko je to jaka momčad', analizira Vori i otkriva kako se može parirati strašnim Mađarima:

'Moramo presjeći suradnju bekova i pivota, tu su strašno jaki. Imaju tu dubinu, forsiraju taj španjolski model igre jer im je trener Španjolac, no ako ih uspijemo primorati na što više pogrešaka, imat ćemo priliku.'

I letimičan pogled na sastav Veszprema tjera strah u kosti - na golu su Mikler i naš Mirko Alilović, pa iskusni kapetan Laszlo Nagy, ubojiti šuter Momir Ilić koji je već godinama među najboljim strijelcima Lige prvaka, a tu su i Ugalde, Gajič, Morguč, Ivancsik...

'Prvo i osnovno je da mi odigramo koncentrirano u napadu i ne razbranimo njihove golmane. U isto vrijeme ne smijemo forsirati igru jedan na jedan jer tako nemamo šansi. Njihova je obrana čvrsta, fizički su jaki, traže kontakt, a to vrlo brzo umara', upozorava Igor Vori i nastavlja:

'Moramo ih svesti na što manji broj golova, ne smijemo upasti u njihov ritam, da nas ne pregaze.'

Ove sezone PPD Zagreb nije mlada i neiskusna momčad, tu je Vori, pa braća Tonči i Josip Valčić, kapetan Zlatko Horvat, Ivan Stevanović na golu, pa David Miklavčič, Dobrivoje Marković... Sve redom igrači koji u nogama imaju dovoljno velikih utakmica, nije da bi ih strašni Veszprem mogao prestrašiti.

'Činjenica je da imamo iskusnih igrača, ali na ključnim pozicijama su ipak poletarci, mladi igrači koji se još razvijaju. No zato smo mi stariji i iskusniji tu da im pomognemo', kaže Vori i za kraj poručuje:

'Očekujem punu Arenu, ovo je velika utakmica i bilo bi lijepo da nas navijači dođu podržati u što većem broju. Lakše je onda i nama igrati.'