PRAVI IZAZOV ZA VOZAČE

VN Koreje - utrka koja je nepoznanica za sve

21.10.2010 u 16:29

Bionic
Reading

Ove nedjelje na rasporedu je 17. utrka u kalendaru Formule 1. Najbrži oktanski cirkus ugostit će Južna Koreja. Radovi na završetku staze su kasnili i ova utrka je bila pod velikim upitnikom, no na kraju se sve dobro završilo za ljubitelje brzina u tom dijelu Azije

Prvi put u povijesti vozit će se VN Koreje. Prije desetak dana čelnici FIA-e dali su zeleno svjetlo, iako su rokovi izgradnje debelo kasnili. Utrka će biti iznimno uzbudljiva, ne samo zato što je mala bodovna razlika među vozačima (Wenner 220, Alonso i Vettel po 206), nego i jer će bolidi prvi put juriti po stazi Yeongam koja se nalazi 400 kilometara od Seoula.

Još uvijek se staza uljepšava, a da još nije sve kako treba, dovoljno govori i činjenica da se na Yeongamu još uvijek pronalaze čavli i građevinski predmeti koji ne smiju biti ni uz stazu, a kamoli na njoj.

Ova utrka predstavlja velik izazov za momčadi, jer je za sve ona prava nepoznanica. Ne mogu se pregledati podaci sa starih utrka, jer ih nije bilo pa se tako ne mogu vozači osloniti na simulacije. Oni koji se bave tehničkim uvjetima imat će malo vremena za prilagodbu bolida, a vremena za ispravke pogrešaka nema. Bit će zanimljivo vidjeti i vozače kako će se prilagoditi stazi, posebice oni koji se bore za naslov.

Na utrci se vozi 55 krugova (5621 metar), a na tribinama se može smjestiti i do 130 tisuća gledatelja. I ovu stazu je dizajnirao ugledni njemački arhitekt Hermann Tilke.