HRVATSKA SIGURNO PROLAZI

Vlaović: Na gol Turcima posebno sam ponosan

09.11.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom dvije su utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini, a suparnik koji se mora proći je Turska, posebno draga našem Goranu Vlaoviću

Upravo je Turska bila prvi suparnik Hrvatskoj na prvom pojavljivanju na nogometnoj smotri, to jest Euru 1996. godine u Engleskoj. Do 86. minute bilo je 0:0, a onda je Asanović sjajno proigrao Vlaovića, koji je u trku prošao pokraj Alpaya, zaobišao vratara Rüstüa i pogodio za 1:0 odnosno pobjedu.

'Za tu utakmicu vežu me lijepe uspomene. To je jedna od stvari na koje sam izuzetno ponosan. No sada su to posve drukčije utakmice, drukčiji sastavi i osim imena reprezentacija gotovo da ništa nije isto', rekao je za tportal.hr Goran Vlaović.

Kakve sada očekujete utakmice?

'Uvjeren sam da će biti teške i komplicirane. Hrvatska je dobila uvjerljivo najtežeg suparnika od mogućih u ovim dodatnim kvalifikacijama. Činjenica je da imamo stanovitih problema i s ozlijeđenim igračima, ali i onim akoji nemaju kontinuitet u klubovima. No, koliko pratim, i Turci su u istom problemu, pa mislim da je po tom pitanju - egal. No ostalo, a to su kvaliteta i taktika, na našoj su strani, pa vjerujem da ćemo se ipak mi plasirati na Euro.'

Ali Hrvatska, što se vidjelo u Grčkoj nije baš 'nešto posebno'?

'O toj utakmici ne mogu ništa reći jer sve se je vidjelo. Međutim, jako je važno što je nakon te utakmice Hrvatska dobila Latviju i što s pozitivnim rezultatom ulazimo u ovaj dvoboj. Teško bi bilo da nam je Grčka bila zadnja utakmica'.

Hrvatska je jedine dvije službene utakmice (op. a. uz dvije prijateljske) protiv Turske igrala na Eurima, odnosno kada se igra po jedna utakmica. Sada se ipak igraju dvije, pa bi se eventualna srčanost i fanatizam Turaka mogli nadoknaditi?

'Iskreno, ne znam jesu li Turci srčaniji od naših igrača. Možda su tek njihovi navijači, ali Hrvatsku je oduvijek pratio taj naboj pa po tom pitanju mislim da Turci uopće nisu u prednosti. Također, jako je važno da se u utakmicu uđe 'hladne glave', što mislim da će nama biti lakše jer onda se lakše odrađuju taktičke zamisli trenera.'

Hrvatska u ovom trenutku više problema ima s obranom nego napadom, strijelci su raspucani, a obrana 'se krpa' zbog ozljeda?

'Uvijek sam razmišljao kako obranu ne igraju samo obrambeni igrači, ni kako u napadu igraju samo napadači. Igra cijele momčadi mora biti harmonična, jer za dobru utakmicu potrebno je da dobro igraju sva desetorica. Super je ako u takvoj igri iskoči netko od pojedinaca i bude prevaga, ali, ponavljam, kretanje cijele momčadi određuje stanje na terenu. Vjerujem da će Bilić shodno tome, i bez obzira na probleme koje ima zbog izostanaka, naći najbolje igrače i posložiti ih da u te dvije utakmice budu na najvišem nivou', zaključio je Goran Vlaović.