U HOTELU WESTIN

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora potvrdilo pet evidentnih kandidata za ZOI u Pekingu 2022.

19.10.2021 u 17:21

Bionic
Reading

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u utorak u zagrebačkom hotelu Westin održana je 22. sjednica Vijeća HOO-a koje je potvrdilo pet evidentnih kandidata za ZOI u Pekingu 2022.

U kategoriju evidentnih olimpijskih kandidata za ZOI Peking 2022. od 1. listopada 2021. godine uvršteni su: Filip Zubčić i Zrinka Ljutić (alpsko skijanje), Vedrana Malec, Tena Hadžić i Marko Skender (skijaško trčanje). Istodobno, s 30. rujna 2021. godine bez statusa predolimpijskih kandidata ostali su Lana Petranović i Laurel Antonio Souza Kordeiru (umjetničko klizanje).

Nakon objavljivanja kvota 17. siječnja 2022. godine, znat će se i konačan broj naših predstavnika u alpskom i nordijskom skijanju, a budući da će ta brojka biti veća od gore navedene (pet), novi sportaši na prijedlog Hrvatskog skijaškog saveza, dobit će status evidentnih kandidata, počevši od 1. siječnja 2022. godine.

Ovoj sjednici nazočio je čak 21 od 23 člana Vijeća, a među dvadesetak točaka dnevnog reda najzastupljenija su bila izvješća.

Članovi Vijeća HOO-a prihvatili su četverodjelno izvješće šefa Misije HOO-a na Igrama u Tokiju Damira Šegote. Raspravljalo se i o statusnim pitanjima sportaša neosvajača olimpijskih medalja u Tokiju, ali sa zapaženim rezultatskim ostvarenjima (čak devet plasmana od 4. do 8. mjesta), no prijedlog o njihovu stimuliranju kroz sustav HOO-a još će se doraditi.

Pod točkom o izmjenama i dopunama razvojnih programa HOO-a, najviše promjena je u programima I i II/1. U Razvojni program I od 1. rujna uvršteni su: Nora Gotovac, Lovre Bakotić, Tedi Leonardelli i Lea Rakovac (jedrenje), te Magdalena Matić, Petra Mršić i Tea Božić (taekwondo). Nove korisnice Razvojnog programa II/1 od 1. kolovoza su Veronika Šokota (atletika) i Tea Peteh (jedrenje), a od 1. rujna: Petra Marendić (jedrenje), Sara Pejak, Karlo Boroš i Robert Ratković (kuglanje), Josip Bilić Pavlinović, Paško Božić, Ariana Oreč, Helena Dujmić i Vito Krpan (taekwondo) te Mili Poljičak, Luka Mirkut, Ivan Šodan i Lucija Ćirić Bagarić (tenis). U Razvojni program III ušli su - Borna Bakran (kuglanje) od 1. rujna i Josip Teskera (taekwondo) s pravom korištenja programskih sredstava od 1. kolovoza.

U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera, samo je jedna izmjena. Na prijedlog Hrvatskog košarkaškog saveza, umjesto preminule olimpijke Žane Lelas kao trenerica u kategoriji Treneri za razvoj pojedinog sporta od 1. listopada uvrštena je Tatjana Jacović.

U cijelosti su prihvaćeni prijedlozi Radne skupine o odobrenju šest programskih zahtjeva i odabiru korisnika za 2021. godinu, odnosno o odobrenju novčanih sredstava za Programe Hrvatski olimpijski dan i Promocija olimpizma na lokalnoj razini.

Članovi Vijeća imenovali su Ocjenjivački sud HOO-ove Nagrade Matija Ljubek te odlučili o pokretanju procedure za provedbu ovogodišnjeg natječaja. Imenovali su i Povjerenstvo za izbor najuspješnijih sportaša u godini na izmaku, a svi laureati iz dvaju natječaja bit će nagrađeni na svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta 21. prosinca u Zagrebu