BRILJIRA na kultnom luzu

[VIDEO] Kakve čudesne obrane golmana Dinama Dominika Livakovića u Lisabonu! Ali nije bilo dovoljno...

14.03.2019 u 22:23

Bionic
Reading

Na uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige između Benfice i Dinama, u kojoj su 'modri' nakon produžetka poraženi 3:0, briljirao je golman Dominik Livaković s nekoliko obrana kojima je izluđivao igrače portugalske momčadi. No, usprkos tome Benfica je, uz dosta sreće, ipak izborila plasman u četvrtfinale Europske lige

U sjajnoj atmosferi na kultnom stadionu Luz posebno je motiviran bio 24-godišnji Zadranin Dominik Livaković koji je u prvom poluvremenu ukrotio dva nezgodna udarca igrača Benfice. Bio je odličan i u drugom poluvremenu te u produžetku. Ali nije bilo dovoljno iako je Dinamo imao nekoliko prilika koje su ga mogle odvesti u četvrtfinale.

>>> [VIDEO] Pogledajte dvojbenu situaciju u kojoj je oboren Petković; je li Dinamo zakinut za penal?

Prvo veće uzbuđenje vidjeli smo u 38. minuti, nakon što je Kadzior izgubio loptu, a Pizzi je driblingom izbacio dvojicu 'modrih' i zaputio oštar udarac s nekih 13, 14 metara prema Dinamovom golu. Bio je to prvi udarac u okvir gola u dotadašnjem dijelu dvoboja.

Pred kraj prvog poluvremena, u 42. minuti stigla je nova velika opasnost po Livakovićev gol. Sjajni Rafa Silva pucao je s snažno ruba 16-erca, ali Dinamov golman bio je na pravom mjestu. Dvije sjajne obrane Dinamove važne karike u povijesnoj utakmici.

  • +51
Benfica - Dinamo; Europska liga; uzvratna utakmica osmine finala, 14.3.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Nešto kasnije u 71. minuti 34-godišnji Brazilac Jonas snažnim udarcem, vanjskim dijelom kopačke, pogodio je za vodstvo domaćih 1:0. Ipak je sjajni Livaković morao u mrežu po loptu.

U 78. minuti utakmice Livaković je obranio Jonasu sjajnu šansu s nekih 20 metara kojom je Benfica zamalo stigla do vodstva 2:0. Ali golman Dinama bio je na mjestu.

Nešto kasnije u produžetku Livaković je dva puta sjajno reagirao. Prvo je u 93. minuti Pizzi opalio s 25 metara, a minutu kasnije još je jednom Livaković bio na mukama, pucao je Jonas. Ali Zadranin je bio na mjestu.

Već u 94. minuti Ferreira je zabio za 2:0 vodstvo Benfice i tako je šokirao Livakovića i njegove suigrače. Dinamo se dobro držao do produžetka, ali očito je nestalo snage igračima Nenada Bjelice.

No, kada je Grimaldo u 104. minuti zabio za 3:0 bilo je jasno kako samo čudo može spasiti Dinamo. Grimaldo je udarcem iz daljine, uz zaista čudnu putanju lopte, iznenadio Livakovića.

U 118. minuti Rafa Silva je sjajno pucao u gornji desni kut, ali Livaković nije dozvolio gol za 4:0. Sjajna parada! Iako je Dinamo ispao iz Europe, Livaković je apsolutno bio junak utakmice.