bio im je božanstvo

[VIDEO/FOTO] Suze, pjesma i baljke na ulicama Napulja! Sve u čast najvećeg - Diega Armanda Maradone

25.11.2020 u 22:12

Bionic
Reading

Diego Armando Maradona, jedan od najvećih nogmetaša ikad, preminuo je ove srijede od srčanog udara

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena otišao je svega tri tjedna nakon što je proslavio svoj 60. rođendan.

Maradona je rođen 30. listopada 1960. u Lanusu kao peto od osmero djece, no odrastao je u Villa Fioritu, siromašnom dijelu Buenos Airesa.

'Kiša je padala više iznutra nego izvana', rekao je Maradona jednom prilikom o svom prvom domu. U tri sobe, bez tekuće vode, stanovala je cijela obitelj: Diego Sr i Tota, Diego mlađi, njegove četiri starije sestre i tri mlađe braće i sestara.

Njegov izniman talent bio je očit već od malih nogu, a na njegovu karijeru najviše je utjecao ujak Cirilo, nekad vratar malog kluba Corrientes.

'Sve, baš sve je mogao napraviti s loptom. Glava ili noga, svejedno. Lopta se jednostavno lijepila za Diega', kazao je Francisco Cornejo, scout Argentinos Juniorsa, koji je prvi uočio Diegov talent.

Naravno, karijere mu uspinjala velikom brzinom, a možda i najveselije trenutkue proživio je u Napulju, u kojeg je stigao nakon dvije sezone u Barceloninom dresu.

  • +4
Napulj se oprašta od Maradone Izvor: Profimedia / Autor: Fabio Sasso / LaPresse / Profimedia

Po njegovom dolasku u Napulj, lokalne novine zabilježile su da gradu nedostaju škole, autobusi, kuće, zaposlenje, ali ništa nije važno kao Maradona. Kada je ugledao 75.000 ljudi na predstavljanju bila je to 'ljubav na prvi pogled'.

U dresu Napolija je osvojio dva naslova prvaka Italije, Kup Uefa, talijanski Kup i Superkup. U nogometnom ludom Napulju nogometni genij je postao poput božanstva, ali istodobno i žrtva vlastitog uspjeha. Unatoč uspjehu na terenu, Maradonin osobni život postajao je sve gori i gori.

Napoli je napustio 1991. zaradivši 15-mjesečnu suspenziju zbog zlouporabe kokaina, a nakon suspenzije pridružio se Sevilli.

Svi ti uspjesi, odnsno turbulentni prenuci, ostali su urezani u sjećanja navijača Napolija, pa nije ni čudno da se danas na ulicama Napulja pojavilo tužno mnoštvo.

'O besmrtni kralju, tvoj stijeg nikad neće prestati mahati, transparent je koji su navijači Napolija postavili pored stadiona San Paolo u spomen na Maradoninu smrt.

'Maradona nije bio samo igrač. On je godinama predstavljao duh Napulja', rekao je bivši predsjednik Napolija Corrado Ferlaino, koji je bio vlasnik kluba kada je Maradona za njega igrao.

'Maradona je Napoli. Svima je poznata strast koju ovdje osjećamo prema njemu. Maradona je ujedinio Napolitance širom svijeta.To je prava ljubav, velika ljubav', kazao je gradonačelnik Luigi de Magistris koji je predložio da stadion San Paolo dobije ime po legendarnom Argentincu.

'Da, on je također bio i kontroverzna osoba. Ali, za nas je Maradona onaj koji nam je svojom genijalnošću, jedinstvenošću, donio sreću', dodao je De Magistris.