JADRANSKI DERBI

[VIDEO/FOTO] Rijeka odigrala mudro i zasluženo slavila na Poljudu te prekinula Hajdukov pobjednički niz u HT Prvoj ligi

Bionic
Reading

U zadnjoj utakmici sedmog kola Hrvatski Telekom Prve lige, Rijeka je na Poljudu u Jadranskom derbiju svladala Hajduk 2:1. Golove za goste zabili su Ivan Tomečak (21) i Josip Drmić (43), a za domaćine je strijelac bio Josip Elez (54)

Već u začetku utakmice na Poljudu momčad Gorana Tomića je pokazala da je u Split došla s velikim ambicijama, iako je Marko Livaja u 3. minuti priprijetio nedovoljno preciznim udarcem.

No, u 4. minuti je Rijeka već poslala loptu u mrežu. Srećom po Hajduk i njegove navijače, strijelac Josip Drmić našao se u zaleđu.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Loša vijest za trenera Hajduka Jensa Gustafssona bila je ozljeda iskusnog mađarskog reprezentativca Gerge Lovrencsicsa, zbog koje je već u 12. minuti morao napustiti travnjak, a zamijenio ga je Dellova.

U 21. minuti Rijeka je pokazala kako se brzo može transformirati u kontranapad. Povukao je loptu Prince Ampem po lijevoj strani i ubacio pred gol, gdje je Posavec uspio zaustaviti prvi udarac, ali je odbio loptu do neometanog Ivana Tomečaka koji je bez problema pogodio mrežu za 1:0.

Hajduk - Rijeka 0:1 (Ivan Tomečak, 21) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Deset minuta poslije po desnoj strani se sjurio Issah Abbas, ušao u kazneni prostor, gađao lijevi kut Hajdukovog gola, ali je pogodio samo unutarnji dio vratnice.

Dvije minute poslije Hajduk je imao najbolju priliku u prvom dijelu. Mlakar je dobio dobru loptu na rub peterca i gađao suprotni kut, ali nije bio precizan.

Gotovo svaki dolazak Riječana pred vrata domaće momčadi sijao je paniku u Hajdukovim redovima. Tako je bilo i u 39. minuti kad je u završnici neprecizan bio Abbas. No, u 43. minuti lopta je ponovno završila iza leđa Josipa Posavca.

Hajduk - Rijeka 0:2 (Josip Drmić, 43) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Ampem je došao iz svoje polovice gotovo do kaznenog prostora i dao odličnu loptu za Drmića. Švicarac se driblingom oslobodio Stefana Simića i stvorio si dovoljno prostora da s lijeve strane desnom nogom pogodi suprotan kut za 2-0.

Zadovoljni onim što su napravili u prvom poluvremenu, gosti su se u drugom dijelu ograničili na branjenje stečene prednosti.

Hajduk je to iskoristio u ranoj fazi drugog dijela i već u 54. minuti prepolovio zaostatak. Iz kuta je ubacio Filip Krovinović, a na prvoj vratnici je prvi na lopti bio Josip Elez i glavom je uspio svladati Prskala.

Hajduk - Rijeka 1:2 (Josip Elez, 54) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Splićani su u drugom poluvremenu uputili čak 12 udaraca prema riječkim vratima, ali samo je taj Elezov bio precizan. Nekoliko izglednih situacija imali su 'bijeli' za izjednačenje. U 64. minuti Elez je bio asistent, a Biuk je iskosa pogodio samo vanjski dio mreže.

U 76. minuti još bolja situacija. Nakon udarca iz kuta Stefan Simić je uklizao na loptu tri metra od gol-crte, ali je loše zahvatio i promašio cilj.

I tu je priči bio kraj. Rijeka je došla do svoje četvrte pobjede u posljednjih pet prvenstvenih gostovanja na Poljudu. 

Utakmicu je sudio Fran Jović iz Zagreba.

  • +13
NK Hajduk - NK Rijeka, HT Prva liga, 29.8.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

U prvom nedjeljnom derbiju odigranom u Osijeku, Dinamo je s 2:0 pobijedio domaćina. Strijelac prvog pogotka bio je Kristijan Jakić u 33. minuti, a do konačnih 2:0 Zagrepčani su došli autogolom Danijela Lončara.

Tako su Dinamo i Rijeka s 13 bodova iz šest utakmice zasjeli na prva dva mjesta prvenstvene ljestvice. Trećeplasirano Hajduk je iz sedam nastupa ostao na 13 bodova, baš kao i Osijek koji je na četvrtom mjestu.

NK Hajduk - NK Rijeka 1:2 izjave trenera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

Hrvatska 1. liga

Osijek-Dinamo Zagreb0:2
Hajduk-Rijeka1:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb641113
2.Rijeka641113
3.Hajduk741213
4.Osijek741213
5.Gorica740312
6.Lokomotiva631210
7.Šibenik831410
8.Istra 196172056
9.Slaven Belupo71245
10.Hrvatski dragovoljac71063

Sljedeće utakmice

11.9.Istra 1961-Hajduk
11.9.Lokomotiva-Osijek
11.9.Dinamo Zagreb-Šibenik
11.9.Rijeka-Slaven Belupo
11.9.Gorica-Hrvatski dragovoljac