VN MIAMI JE PRED NAMA

[VIDEO/FOTO] Nikada se nijedna utrka Formule 1 nije čekala s toliko uzbuđenja, a i sami vozači priznaju: Ovo će biti ludi vikend, nešto posebno!

06.05.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Formula 1 donosi nam najiščekivaniju utrku sezone, VN Miamija, koja je nova u kalendaru i kojoj se vesele svi, od medija i fanova do samih vozača i vlasnika momčadi

Formula 1 stiže na Floridu u vrući Miami, na uličnu stazu oko Hard Rock stadiona (koji je domaćin NFL momčadi Miami Dolphinsa), a koja bi vozačima trebala pružiti nov izazov. Najmanje sljedećih deset godina, na koliko je potpisan ugovor, Formula 1 bit će dio ovog dijela svijeta.

'Toliko je iščekivanja za ovaj Grand Prix, kakvo nikad prije nisam vidio. Nikad nisam osjećao toliko uzbuđenja prije utrke. Ovdje su napravili izvrstan posao. Bio sam na više od 500 Grand Prixa, koji su se održali u 72-godišnjoj povijesti Formule 1, a mi smo uvijek pokušavali slomiti Ameriku. Sada je Amerika stvarno prigrlila Formulu 1', rekao je bivši vozač Martin Brundle koji je zaposlen kao komentator Sky Sportsa.

VN Miamija bit će jedna od tri utrke na američkom tlu, jer je tu i VN SAD-a (Austin), a od sljedeće sezone najbržem oktanskom cirkusu pridružuju se VN Las Vegasa. Zato su neke tradicionalni Grand Prixovi došli u opasnost, a najviše se spominje da bi VN Monaca mogla biti maknuta iz prvenstva Formule 1.

'Volim Miami, bio sam ovdje mnogo puta... ali imati Grand Prix ovdje je nešto super posebno. Nadam se da ćemo vam prirediti dobru predstavu', izjavio je sedmerostruki prvak Lewis Hamilton.

Staza je duljine 5.41 kilometara, utrka broji 57 krugova (duljina utrke 308,370km), imat će 19 zavoja i tri potencijalne DRS zone uz najveću brzinu veću od 320 km/h. Simulacije kažu da će bolidi postizati brzine veće od 320 km/h, ovisno o razinama downforcea koje momčadi odluče koristiti, a prosječna brzina trebala bi biti oko 225 km/h dok će vozači biti na punom gasu oko 58% kruga.

  • +7
Formula 1, staza VN Miami, 2022. Izvor: Profimedia / Autor: MPI34 / Capital pictures / Profimedia

'Mislim da će ovaj vikend biti prilično lud. Veselim se utrkama u Miamiju, vozio sam stazu na simulatoru i vježbali smo i pripremali se koliko smo mogli. Uzbudljivo je vidjeti kako Formula 1 postaje sve veća u SAD-u. Miami je jako lijep grad i mislim da je to stvarno zanimljivo mjesto za održavanje Grand Prixa. Mislim da nisu samo vozači uzbuđeni, već i navijači', izjavio je aktualni prvak Max Verstappen.

Na stazu je stavljeno 24 tisuće tona asfalta koji ima visoki udio lokalnoga vapnenca s puno silikata te bi mogao biti agresivan za gume koje bi mogle imati ključnu ulogu na utrci. Temperature zraka bit će do 33 Celzijeva stupnja, ali uz mogućnost kiše i vjetra što bi vozačima dodatno otežalo posao na potpuno novoj stazi.

'Sjajno je što se kalendar više širi u Americi, koja mi je puno bliža domu i jednog dana bih možda tamo mogao živjeti. To je sjajno tržište za Formulu 1 i siguran sam da će na utrci biti puno Latinoamerikanaca i Meksikanaca, tako da se nadam da ću dobiti veliku podršku i da će to biti vrlo važna utrka za momčad i izvan nje. Teško je voziti na ovim uličnim utrkama, ali tim radi nevjerojatan posao tako da se Max i ja možemo usredotočiti samo na našu vožnju', pričao je Sergio Perez iz Red Bulla te je dodao:

'Novi krug mi je bio zabavan na simulatoru, a potencijalno može biti dobro mjesto za utrke s tim vrlo dugim ravnima. Mislim da će odabir prave razine potisne sile biti najveći izazov za sve timove. Veselim se što ću vidjeti što možemo učiniti u Miamiju.'

RASPORED ZA VIKEND:

petak:

  • 1. slobodni trening, 20.30
  • 2. slobodni trening, 23.30

subota:

  • 3. slobodni trening, 19.00
  • kvalifikacije, 22.00

nedjelja:

utrka, 21.30