DEVET POGODAKA

[VIDEO/FOTO] Ludnica od utakmice! Dinamo u najefikasnijem finalu u povijesti svladao Istru 1961 i osvojio Hrvatski kup

19.05.2021 u 21:59

Bionic
Reading

U finalu Hrvatskog nogometnog kupa, igranom na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici, Dinamo je uvjerljivo svladao Istru 1961 6:3 (3:0) te tako vratio trofej Rabuzinovo sunce u svoje vitrine

David ipak nije svladao Golijata, nogometna bajka Puljana okončana je na zadnjoj stepenici Kupa i to na dosta bolan način pa tako Istra 1961 neće po prvi puta u svojoj povijesti biti pobjednik ovog natjecanja. Za tri dana 'Zeleno-žute' očekuje druga važna utakmica, jer u zadnjem kolu HT Prve lige kod Osijeka igraju za prvoligaški ostanak.

S druge strane Dinamo je potvrdio status velikog favorita, po 16. puta došao do ovog trofeja od kada je hrvatske samostalnosti (12. dvostruka kruna) i tako ostvario najbolju sezonu ikada, jer je prvenstvo osvojeno još ranije, a u Europi je maksimirski klub došao do fenomenalnog uspjeha – četvrtfinala Europske lige.

'Modri' su u prvenstvu u sva četiri ovosezonska dvoboja svladali Istu 1961, a da će tako biti i u Kupu bilo je jasno u prvih desetak minuta. Krznarova družina izvela je 'blitzkrieg' i u tome razdoblju dva puta zatresla mrežu suparnika.

U petoj minuti Ademi je poslao idealnu loptu na drugu stativu gdje ju je ispratio Oršića te s oko tri metra gurnuo u gol za 1:0.

Dinamo - Istra 1961 1:0 (Mislav Oršić, 5) Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

Samo četiri minute kasnije odlična kombinacija Oršića i Petkovića na lijevoj strani. Petković je ubacio prizemnu loptu na prvu vratnicu, a tamo je bio Ademi koji je svladao Lučića za 2:0.

Dinamo - Istra 1961 (Arijan Ademi, 9) Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

Dinamo je dominirao po teškom terenu, a Istra je najbolju priliku u prvom dijelu imala nakon što je u 27. minuti lopta ispala iz ruku Zagorca, ali taj poklon nije iskoristio Ivančić.

  • +31
Dinamo - Istra 1961, finale Hrvatskog kupa, 2021. Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U 33. minuti bilo je 3:0. Šutalo je izgubio loptu na 30 metara od gola, Petković dao za Majera koji je na desnoj strani u solo akciji s desetak metara precizno pogodio za novo veselje 'Modrih'.

Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

Malo tko je očekivao da tu još može biti drame, ali ona se dogodila u nastavku pa se ovaj susret, koji je u prvih 45 minuta vukao na 'jednosmjernu ulicu' pretvorio u najatraktivnije finale u povijesti našeg Kupa od kada se ono igra samo na jednu utakmicu na neutralnom terenu.

Dinamo - Istra 1961 3:1 (Taichi Hara, 52) Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

Naime, u samo 60 sekundi Istra je došla do dva pogotka. Oba puta je asistent s lijevog krila bio Gonzalez, a strijelac golova u 52. i 53. minuti Japanac Hara.

Dinamo - Istra 1961 3:2 (Taichi Hara, 53) Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

Istra je bila u naletu, ali je Dinamo opet otišao na dva razlike u 59. minuti i to autogolom. Ivanušec je krasno prošao po lijevoj strani i gađao drugi kut. Pogodio je stativu, a u želji da izbije loptu, Šutalo ju je zakucao u vlastiti gol.

Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

Puljani se nisu predavali pa su tri minute kasnije izborili kazneni udarac. Ivančić je ukrao loptu Zagorcu koji ga je udario po nozi, sudac je pokazao na bijelu točku, a siguran izvođač je bio Gržan.

Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

U 75. Dinamo je došao do svojeg petog pogotka. Mišić je u kontru gurnuo Tolića, on je pretrčao 50 metara i nesebično proigrao Oršića koji se drugi puta upisao u strijelce za 5:3.

Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

Golijadu i priču oko pobjednika zaključio je Gavranović u 83. minuti. Tolić je dobio loptu na desnoj strani i loptom proigrao Gavranovića na drugoj vratnici, a švicarski napadač nije pogriješio te je postavio konačnih 6:3.

Izvor: tportal.hr / Autor: HNTV

Inače, Zahvaljujući Dinamu koji je osvojio Kup sada i četvrto mjesto u HT Prvoj ligi vodi u novo Uefino natjecanje – Konferencijsku ligu, a za njega se bore Gorica, Rijeka i Hajduk (netko od njih će biti treći i četvrti, a peti ostaje bez Europe).

OSVAJAČI KUPA

  • 16 - Dinamo Zagreb
  • 6 - Hajduk, Rijeka
  • 1 - Osijek, Inter Zaprešić

DINAMO - ISTRA 1961 6:3 (3:0)

  • Velika Gorica. Gradski stadion - bez gledatelja; Sudac: Duje Strukan (Split)
  • Strijelci: 1-0 Oršić (6), 2-0 Ademi (9), 3-0 Majer (33), 3-1 Hara (52), 3-2 Hara (53), 4-2 Ivanušec (59), 4-3 Gržan (63-11m), 5-3 Oršić (75), 6-3 Gavrnović (84)
  • DINAMO: Zagorac - Ristovski, Lauritsen, Theophile, Gvardiol - Ademi, Jakić (od 62. Mišić) - Majer (od 84. Kastrati), Ivanušec (od 73. Tolić), Oršić (od 84. Franjić)- Petković (od 62. Gavranović)
  • ISTRA 1961: Lučić - Hujber, Šutalo, Tomašević, Gonzalez - Galilea (od 64. Blagojević), Halilović (od 64. Perera) - Gržan (od 84. Lisica), Ivančić (od 70. Bande), Vuk (od 84. Špoljarić) - Hara