MARSOVO POLJE

[VIDEO] Baski žele uložiti milijune u NK Istra 1961, ali nailaze na prepreke. Vincenti: Ne shvaćam zašto Grad to odbija

18.02.2022 u 12:25

Bionic
Reading

Predsjednik NK Istra 1961 Branko Davide Vincenti izjavio je kako ne shvaća zašto Gradu Puli ne odgovara da većinski vlasnik kluba, grupacija Baskonia Alaves, plati koncesiju lokalnoj samoupravi za nogometni kamp koji bi se izgradio isključivo novcem kluba

'Izgradnja nogometnog kampa nužan je prioritet za naš klub, to je projekt zbog kojeg klub može rasti, pokrivati svoje potrebe koje trenutno ispunjava na iznajmljenim terenima u Medulinu, za što godišnje izdvoji milijuna kuna. Klub izdvaja ogromna sredstva za godišnji najam tih terena i logično je da umjesto plaćanja takvog zakupa ta sredstva uloži u izgradnju vlastitog kampa', kazao je Vincenti dodavši kako je namjera kluba oduvijek bila da kamp bude u Puli te kako se nekoliko godina govori o lokaciji Marsovog polja kao idealnoj lokaciji za gradnju kampa.

'Klub je računao da će na toj lokaciji moći izgraditi svoj kamp, no nažalost nakon što je država predala to područje Gradu Puli dobili smo informaciju da grad neće dati navedenu lokaciju klubu za izgradnju nogometnog kampa. Moram priznati ta informacija izazvala je veliko razočarenje, ali smo očekivali da ćemo dobiti adekvatno alternativno rješenje gdje bismo mogli razviti naš projekt', naglasio je predsjednik pulskog prvoligaša. Dodao je kako im je informaciju da se klubu neće dodijeliti Marsovo polje prenio gradonačelnik Pule Filip Zoričić, ali nije rekao zašto.

'Ne mogu znati da li je on krivac za takvu odluku, ili je takvu odluku donio netko od njegovih koalicijskih partnera. Mi to ne znamo, kao što ne znamo za poveznicu gradske vlasti s pojedinim investitorima koji se spominju u medijima kao potencijalni kupci kluba. Ponovit ću, klub nije zaprimio nikakvu ponudu za kupnju Istre 1961', rekao je, između ostalog, predsjednik Istre 1961 Branko Davide Vincenti, želeći pojasniti situaciju oko projekta izgradnje nogometnog kampa.

Po njegovim riječima realno ponuđeni teren u Štinjanu na posljednjem sastanku u Gradu nije adekvatan za realizaciju projekta pa se stoga klub okrenuo susjednim općinama i najdalje su odmakli razgovori s Općinom Medulin.

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/ Pixsell

'Oni su postali naša prva opcija, iako je situacija slična Marsovom polju, odnosno država treba Medulinu vratiti zemljište. Jasno nam je da će to potrajati, ali imamo u tome podršku Općine, nadležnog Ministarstva i Hrvatskog nogometnog saveza', ustvrdio je Vincenti.

Izvršni direktor Mikel Lauzurica Evolet kazao je kako je španjolska grupacija prilikom kupnje pulskog kluba imala obećanja od Grada da će dobiti lokaciju Marsovog polja u koncesiju, što je idealna lokacija za kamp zbog blizine stadiona.

Član uprave Darko Podnar istaknuo je da klub ne traži poklon, već bi platio komunalni doprinos i plaćao višegodišnju koncesiju, a nakon isteka koncesija ta bi sportska infrastruktura ostala u vlasništvu lokalne samouprave.

'Nije nam jasno zašto nemamo isti tretman u Puli kao što Mađari imaju u Osijeku ili Mišković, prije toga Volpi u Rijeci, gdje su dobili zemljišta za stadione. Još 2012. godine je za projekt tadašnjeg većinskog vlasnika Michaila Ščeglova ishodovana lokacijska dozvola, obnovljena je 2018. godine. Grad i klub su deset godina razrađivali projekt, a sad je smjena vlasti odlučila uskratiti zemljište Marsovog polja', zaključio je Podnar.