SPEKTAKL U NEDJELJU

Vettel i Ferrari u Barceloni uzvraćaju udarac Lewisu Hamiltonu?

09.05.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Nakon sretne pobjede u Azerbajdžanu Lewis Hamilton bit će na mukama ove nedjelje na Velikoj nagradi Španjolske (Arenasport 2, 14h), jer Ferrari u posljednje vrijeme djeluje moćno i bit će favorit za trijumf u Barceloni...

Sezona Formule 1 započela je s nekoliko fantastičnih utrka, a posebno uzbudljiva bila je ona posljednja u Bakuu, gdje je Lewis Hamilton stigao do pobjede zahvaljujući pucanju gume Valtterija Bottasa u samoj završnici, kao i greški Sebastiana Vettela čiji je ambiciozni manevar u prvom zavoju završio neuspješno i zbog njega je ostao bez pobjedničkog postolja.

  • +19
Formula 1, VN Azerbajđana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hamilton je time preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, no Mercedes kaska za Ferrarijem, a ako nadogradnje na bolidu ovog vikenda to ne promijene, bit će 'srebrne strijele' na mukama protiv Vettela i Raikkonena u Barceloni.

Staza u Barceloni vozačima je jako dobro poznata jer je domaćin zimskog testiranja, a na njoj se utrke Formule 1 održavaju od 1991. godine. Imali smo nevjerojatnu seriju od deset godina s deset različitih pobjednika koju je prošle sezone prekinuo Lewis Hamilton, svojim drugim španjolskim trijumfom u karijeri. Dvaput su dosad slavili i lokalni junak Fernando Alonso te Kimi Raikkonen, dok su ovdje od aktivnih vozača još pobjeđivali Vettel, Massa i Verstappen, a Michael Schumacher apsolutni je rekorder s čak šest trijumfa na katalonskoj stazi.

'Circuit de Catalunya' dugačka je 4.6km, s najboljim mjestom za pretjecanje upravo u prvom zavoju, u kojem zna biti sudara na samom startu utrke, ali i poslije. Iznimno atraktivni su i brzi zavoji 3 i 4, u kojima su se prethodnih godina Grosjean i Alonso proslavili pretjecanjima vanjskom putanjom.

Slijedi središnji dio staze, a onda nakon zavoja broj 9 ravni dio pa najteži zavoj na utrci, koji se prolazi sa 75km/h. Završni ritmični dio kruga renoviran je zadnjih godina i ubačen je dvostruki zavoj, kroz koji je dobar prolazak krucijalan za eventualni napad na startno-ciljnoj ravnini.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Vozači će na raspolaganju imati srednjetvrde, mekane i supermekane gume te se nadamo da će u boks ulaziti dvaput, a ne jednom kao na nekim prethodnim utrkama. DRS zone i dalje su na startno-ciljnoj ravnini te nakon devetog zavoja, no Barcelona je oduvijek bila problematična kad su u pitanju pretjecanja. Kiša je moguća ovog vikenda, ali nije vjerojatna u nedjeljnoj utrci.

Što se favorita tiče, to moraju biti vozači Ferrarija Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen, s obzirom na odličnu formu talijanskog bolida. Mercedes će nadogradnjama pokušati dostići rivala te će Lewis Hamilton i Valtteri Bottas sigurno biti blizu, a Red Bullov dvojac Max Verstappen i Daniel Ricciardo ako izbjegnu međusobni sudar mogli bi također biti u konkurenciji za pobjedu.

Subotnje kvalifikacije počinju u 14 sati, nedjeljna utrka u 14 sati i 10 minuta. Poslastica koju ljubitelji Formule 1 neće propustiti!