promjena pravila

Formula 1 pronašla način kako se napokon riješiti dosadnih utrka!

01.05.2018 u 17:39

Bionic
Reading

Komisija zadužena za tehnička pravila u Formuli 1 ovog utorka po hitnom je postupku usvojila promjene pri dizajnu bolida za 2019. godinu koje bi trebale značajno olakšati pretjecanja na stazi...

Podsjetimo, posljednjih godina na mnogim stazama bilo je vozačima izuzetno teško pretjecati, a kriv za to je zadnjih godina uvriježeni aerodinamički dizajn koji nije dopuštao adekvatno držanje bolida dok je u takozvanom 'prljavom zraku', odnosno u blizini automobila kojeg slijedi.

  • +19
Formula 1, VN Azerbajđana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Novi američki komercijalni vlasnici sporta upravo su to naglasili kao jedan od najvećih problema, pogotovo nakon nedavne utrke u Melbourneu u kojoj pravih pretjecanja gotovo da nije ni bilo.

Ovog utorka komisija zadužena za tehnička pravila u Formuli 1 dogovorila je hitne promjene pri dizajnu bolida za 2019. godinu, kako bi problem jednom za svagda bio riješen.

Promjena će biti na prednjim krilcima kako bi bolidi lakše pratili jedni druge, a također i na stražnjem, što će pojačati efekt DRS-a koji daje dodatnu brzinu onome tko se nalazi unutar sekunde iza vozača ispred.

Specijalizirani F1 mediji saznali su da nisu sve momčadi glasale za promjene, a među onima koji su bili protiv su Ferrari, Red Bull, Renault i McLaren, dok su Mercedes, Force India, Williams i Sauber stali uz incijativu vlasnika sporta što je bilo dovoljno da prijedlog bude usvojen.

U svakom slučaju, to bi moglo pomoći da gledamo još uzbudljivije utrke sljedeće sezone te više akcije na onim stazama koje su prethodnih godina obično nudile tek 'procesije' umjesto nedjeljne neizvjesne jurnjave...