KOŠARKAŠKA ELITA

Velimir Perasović objavio širi popis; ima i nekoliko iznenađenja!

18.06.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Odbrojavanje do početka priprema hrvatske košarkaške reprezentacije za Eurobasket, koje je najavljeno za 10. srpnja, ušlo je u posljednju fazu. Tako je novi izbornik Velimir Perasović objavio širi popis reprezentativaca s kojima želi krenuti u ambiciozni projekt povratka hrvatske košarke u elitni razred

Novi izbornik seniorske reprezentacije Velimir Perasović, koji je na klupi naslijedio Jasmina Repešu, u prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza u Zagrebu, objavio je 24 igrača od kojih će 12 najboljih i najspremnijih zaigrati na Eurobasketu 2015.

Naravno, očekuje se kako će nositelj igre biti NBA igrač Bojan Bogdanović, koji iza sebe ima jako dobru sezonu u dresu Brooklyn Netsa. Tu je i naš drugi NBA igrač Damjan Rudež, član Indiana Pacersa, a puno se očekuje i od 217 cm visokog centra Ante Tomića koji je nedavno potpisao 'ugovor života' s Bracelonom na još tri sezone.

Od mladih igrača, od kojih se doprinos očekuje već na ovom Eurobasketu, tu su naravno 21-godišnji Dario Šarić iz turskog Anadolu Efesa te 20-godišnji Mario Hezonja iz Barcelone koji bi na predstojećem NBA draftu 25. lipnja u New Yorku trebao biti izabran među prvih deset.

Širi popis igrača za Eurobasket:

Toni Katić, Oliver Lafayette, Rok Stipčević, Roko Ukić, Luka Babić, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Fran Pilepić, Ivan Ramljak, Marko Ramljak, Damjan Rudež, Krunoslav Simon, Ivan Siriščević, Marko Arapović, Stanko Barać, Miro Bilan, Duje Dukan, Hrvoje Perić, Leon Radošević, Josip Sobin, Dario Šarić, Ante Tomić, Tomislav Zubčić, Luka Žorić.

Očekivano na popisu nema nekih veterana kao što su recimo Marin Rozić, Marko Popović ili Marko Tomas, ali zato ima nekoliko mladih i nadarenih igrača od kojih se u budućnosti očekuje da budu nositelji igre kao što sunadareni playmaker Toni Katić, zatim krilo iz američke NCAA lige Duje Dukan, krilni centar Cedevite Marko Arapović i drugi. Naravno, na popisu ima i nekoliko iznenađenja kao što su primjerice Josip Sobin, zatim Leon Radošević koji dosad zbog privatnih problema i ozljeda nije bio u kadru te šuter Cibone Ivan Siriščević u kojeg su mnogi sumnjali.

Od mladih igrača kojih nema na popisu možda nedostaje 20-godišnji Riječanin Paolo Marinelli, trenutačno član ljubljanske Union Olimpije koji je u dresu Splita kao 17-godišnjak pružao sjajne partije. Mnoge je iznenadilo što na popisu nema visokih igrača kao što su Lukša Andrić i Damir Markota. Pogotovo to vrijedi za potonjeg koji iza sebe ima sjajne igre u turskoj ligi…

Okupljanje seniorske reprezentacije je 10. srpnja 2015. godine u Zagrebu.

Podsjetimo, Eurobasket se igra od 5. do 20. rujna, a kao što je poznato Hrvatska je domaćini naše skupine C u Zagrebu. S obzirom na podatak kako prodaja ulaznica ide jako dobro nema sumnje kako će zagrebačka Arena biti krcata, a podrška navijača biti će itekako potrebna našim košarkašima koji se u skupini C moraju obračunati s Nizozemskom, Grčkom, Slovenijom, Makedonijom i Gruzijom.

Dodajmo kako od šest reprezentacija u osminu finala ide po četiri najbolje iz svake skupine.

PLAN PRIPREMA


10. srpanj – 12. srpanj – pripreme u Zagrebu
12. srpanj – 24. srpanj – pripreme u Svetom Martinu
24. srpanj – 26. srpanj – slobodno
26. srpanj – 3. kolovoz – pripreme u Slavonskom Brodu
3. kolovoz – 15. kolovoz – pripreme u Zagrebu
15. kolovoz – 20. kolovoz – utakmice u Njemačkoj i Litvi
20. kolovoz – 22. kolovoz – slobodno
22. kolovoz – 5. rujan – pripreme u Zagrebu

RASPORED UTAKMICA


30. srpanj – Hrvatska – Novi Zeland
7. kolovoz – Hrvatska – BiH (zatvorena utakmica)
14. kolovoz - Hrvatska – Njemačka
16. kolovoz - Njemačka – Hrvatska
18. kolovoz - Hrvatska – Turska
19. kolovoz - Litva – Hrvatska
26.-28. kolovoz - turnir u Zagrebu (Hrvatska, BiH, Estonija, Izrael)